Mulți oameni spun că se simt mai somnoroși și mai lipsiți de vlagă în timpul iernii, când zilele sunt mai lungi, iar dimineața le este foarte greu să se ridice din pat. Cercetări recente sugerează că ar trebui să avem un somn mai lung în lunile de iarnă, când se întunecă mai repede.
Noul studiu a fost condus de experți de la Clinica pentru Somn și Cronomedicină, Spitalul St. Hedwig din Berlin, Germania. Aceștia au constatat că adulții cărora li s-a permis să se trezească în mod natural au dormit mai mult și au avut mișcarea ochilor mai rapidă (REM) – faza din ciclul de somn care se caracterizează prin mișcarea ochilor și în timpul căreia apar visele.
Somnul este important, dar somnul REM joacă un rol- cheie în visare, memorie, procesare emoțională, dezvoltarea sănătoasă a creierului și multe altele. Un studiu anterior a sugerat că o noapte bună de odihnă poate preveni tulburările cognitive și poate prelungi durata de viață cu până la 8 ani.
Schimbările sezoniere în arhitectura somnului pot avea implicații majore
„În timp ce efectele pe termen scurt ale luminii artificiale asupra somnului oamenilor sunt mai studiate, rapoartele privind efectele pe termen lung induse de anotimp sunt foarte rare”, spun autorii lucrarea publicată în ”Frontiers in Neuroscience”.
„Analizele noastre au arătat un timp total de somn mai lung în timpul iernii decât vara și un somn REM mai lung în timpul iernii decât primăvara. Schimbările sezoniere în arhitectura somnului pot avea implicații pentru recomandările privind rutinele de somn”, explică ei.
În timpul somnului, creierul trece prin 5 etape diferite. Una dintre aceste etape este somnul REM -mișcarea rapidă a ochilor (rapid eye movement). În timpul acestei faze, ochii se mișcă rapid în direcții diferite. Este somnul în care apar cel mai mult visele, potrivit Daily Mail.
Ce au descoperit autorii studiului
Pentru acest studiu, oamenii de știință au recrutat 292 de persoane cu tulburări de somn neuropsihiatrice care locuiau în orașe cu niveluri scăzute de lumină naturală. Ei au fost supuși „polisomnografiilor”, adică au dormit în timp ce erau conectați la echipamente care măsoară undele cerebrale, activitatea inimii și multe altele pentru a monitoriza etapele somnului.
Polisomnografiile sunt efectuate în mod regulat pe pacienții care se confruntă cu dificultăți legate de somn și permit oamenilor să doarmă și să se trezească în mod natural. Participanții au fost monitorizați timp de un an, analizând diferențele majore de la lună la lună. Chiar dacă pacienții erau obișnuiți cu expunerea scăzută la lumină naturală și cu poluare luminoasă ridicată, oamenii de știință au observat schimbări „uimitoare” de-a lungul anotimpurilor.
În general, timpul total de somn părea să fie cu aproximativ o oră mai lung iarna, decât vara, în timp ce somnul REM a fost cu 30 de minute mai lung iarna decât vara. De asemenea, somnul REM a fost mai scurt toamna decât primăvara cu aproximativ 25 de minute.
Modificarea duratei zilei și a expunerii la lumină pe parcursul anului poate afecta durata și calitatea somnului
Se știe că somnul REM este direct legat de ceasul circadian, care este sincronizat cu soarele și este afectat de schimbarea luminii. Prin urmare, spun autorii studiului, modificarea duratei zilei și a expunerii la lumină pe parcursul anului poate afecta durata și calitatea somnului.
Oamenii pot beneficia de faptul că se pot trezi mai târziu în lunile mai întunecate și mai reci, chiar și în timpul săptămânii, dar asta ar însemna schimbări în programul de lucru, susțin autorii.