La fel ca în fiecare an, România va reveni la ora oficială, mai precis la ora de iarnă. Totul se întâmplă chiar în această noapte. Astfel, în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2021, ceasul se va da cu o oră înapoi. Așadar, ora 4:00 va deveni ora 3:00. Medicii avertizează însă că aceste schimbări ne pot afecta organismul.
Trecerea la ora de iarnă 2021 se va face în această noapte. Astfel, în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2021, ceasul se va da cu o oră înapoi. Așadar, ora 4:00 va deveni ora 3:00. În acest sens, ziua de 31 octombrie 2021 va deveni cea mai lungă zi din an și va avea 25 de ore.
Chiar dacă vom dormi mai mult, specialiștii spun că cel mai probabil ne vom simți mult mai obosiți în următoarea perioadă. Aceste schimbări ne pot afecta organismul. Copiii şi vârstnicii sunt cei mai expuși în a dezvolta anumite probleme. Medicii spun că nu este exclus să apară insomnii, oboseală, nervozitate sau dureri de cap, pentru că schimbarea orei aduce, de fapt, o modificare a rutinei.
Pe lângă modificările somnului, unele persoane pot simți astenie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare sau lipsa poftei de mâncare.
Potrivit specialiștiilor, avem nevoie de o perioadă cuprinsă între 1 și 2 săptămâni pentru a ne adapta la ora de iarnă.
Europa nu renunță la ora de iarnă
Acesta ar fi trebuit să fie ultimul an în care ţările din Europa trec la ora de iarnă, însă planul de renunţare la schimbarea orei nu a fost adoptat. Așadar, schimbarea orei se face în continuare de două ori pe an, în martie şi octombrie. În martie vom reveni la ora de vară. Atunci ceasul se va da cu o oră înainte.
Ora de iarnă este considerată ora standard. În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore, față de trei ore la ora de vară.
Sistemul orelor de vară și de iarnă a fost introdus în țările europene în secolul XX, cu scopul de a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970. Prin introducerea orei de vară, s-a vrut creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală de la Soare. Această schimbare a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.