ORA de IARNĂ 2021. Se schimbă ora! Dormim mai mult sau mai puțin? Când are loc trecerea

Sursă: Pixabay

Mai sunt câteva săptămâni până când România va trece la ora de iarnă, iar aceasta ar putea fi ultima oară, în contextul în care Comisia Europeană a cerut renunţarea la schimbarea orei, dar România nu a ratificat încă recomandarea.

În acest an, trecerea la ora de iarnă se face între 30 și 31 octombrie, când ceasurile se vor da cu o oră înapoi. Astfel, în acea noapte, ora 04:00 ve deveni ora 03:00, iar noaptea va fi mai lungă decât ziua. Trebuie menționat faptul că aceast an ar putea fi ultimul cu o schimbare de sezon a orei standard. De-a lungul timpului, Comisia Europeană a cerut renunţarea la schimbarea orei, însă nici până acum, România nu a luat încă o decizie în acest sens.

 

Atitudinea Comisiei Europene vine în contextul în care medicii au susținut de-a lungul timpului că schimbarea orei are efecte asupra organismului, iar copiii și vârstnici resimt cel mai puternic această schimbare.

Totodată, medicii mai spun că, potrivit studiilor realizate, adaptarea completă a organismului la noul program se va întâmpla în aproximativ două săptămâni, iar oamenii trebuie să aibă răbdare și să nu devină impacientați. În cazul în care se va ajunge la suprasolicitare, medicii trag un semnal de alarmă și subliniază faptul că persoanele care devin agitate odată cu schimbarea orei s-ar putea confrunta cu probleme mari de sănătate.

Există și o serie de recomandări pentru persoanele în cazul cărora schimbarea orei este uan dificilă. Mai exact, specialiștii recomandă consumul de stimulente, iar printre acestea se numără cafeaua, ceaiul negru și orice fel de energizante.

Pe cine afectează ora de vară

În același timp, medicii mai spun că deși multă lume nu este conștientă de toate aceste stări, schimbarea orei ne poate afecta destul de grav organismul. Din fericire însă, nu toți oamenii au parte de schimbările acestea, copiii și persoanele în vârstă fiind cele mai afectate.

Amintim faptul că DTS (Daylight Saving Time) sau ora de vara, a aparut din necesitatea omenirii de a se bucura mai mult de lumina si caldura pe care le dadea soarele vara. Când ceasul este dat cu o oră inainte în luna martie, oamenii se pot bucura de mai multa lumina pentru a realiza toate activitatile de dimineata pana seara iar in luna noiembrie revenim la timpul standard.

De asemenea, oora de vara este o mare bucurie pentru persoanele care locuiesc la o distanta mai mare de ecuator pentru ca ziua are semnificativ mai multe ore vara decat iarna. Totodată, în zonele mai apropiate de ecuator, ziua este aproximativ la fel de lunga pe parcursul unui an. Din acest motiv, mai multe orase si tari din apropierea zonei ecuatoriale nu au aderat la acest sistem DST.