Ora de iarnă 2022. Anunțul momentului înainte ca România să treacă la ora de iarnă în aceste zile. Mulți români nu știu la momentul actual când și cum se schimbă de fapt ora la nivel național. De asemenea, trebuie să țineți cont de faptul că schimbarea orei poate aduce o serie de probleme fizice și mentale până la momentul acomodării organsimului.
Ora de iarnă 2022. Anunțul momentului înainte ca România să treacă la ora de iarnă
România trece la ora de iarnă în acest weekend, 29 – 30 octombrie. Mai exact, fix în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ceasul se dă înapoi cu o oră.
Practic, ora 04.00 devine ora 03.00, motiv pentru care duminică ziua va avea 25 de ore în loc de 24, cea mai lungă din an.
Schimbarea orei se face de două ori pe an
Peste tot în lume schimbarea orei se face de două ori pe an, în lunile martie și octombrie, mai exact în ultimele weekenduri din aceste luni.
Astfel, din anul 1998, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie, atunci când ceasul se dă cu o oră înainte, iar trecerea la ora de iarnă are loc mereu în ultima duminică a lunii octombrie, când ceasul se dă înapoi cu o oră.
Când și cum se schimbă de fapt ora?
În noaptea de sâmbătă spre duminică, în ultimul weekend din această lună, toți românii își vor da ceasurile cu o oră înapoi, cu toate că acum telefoanele mobile și ceasurile electronice fac asta automat. Practic, din acest weekend se revine din nou la ora normală care a fost schimbată odată cu introducerea sistemului orei de vară, idee vehiculată pentru prima oară de omul de știință Benjamin Franklin, încă din anul anul 1784.
Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3.00 devine ora 4.00), în timp ce la ora de iarnă ceasurile se dau înapoi cu o oră, iar ora 4.00 devine ora 3.00. Câștigăm, teoretic, o oră de somn.
UE ar vrea să renunțe la ora de iarnă
Schimbarea orei a fost intens dezbătută în ultimii ani, iar Uniunea Europeană le-a cerut statelor membre să decidă dacă vor rămâne definitiv la ora de vară sau la cea de iarnă, însă până acum nu a fost luată nicio decizie în acest sens, cu toate că există o serie de discuții si directive europene în acest sens.
Trebuie amintit faptul că aceste modificări fac ca oamenii să resimtă disconfort fizic și mental. Multe persoane pot întâmpina probleme în a adormi sau au chiar insomnii, iar mulți se simt irascibili. Unele persoane acuză chiar o oboseală puternică după schimbarea orei de vară şi chiar de dureri de cap.
În acest moment, 70 de țări au acest sistem, iar UE a adoptat schimbarea orei în 1980.
Ora de iarnă 2022. Anunțul momentului înainte ca România să treacă la ora de iarnă. Când și cum se schimbă de fapt ora?