Ora de iarnă 2022. Când se schimbă ora și cum dăm ceasurile? Toți românii trebuie să fie cu băgare de seamă și să știe când anume trebuie să-și potrivească ceasurile. Vezi mai jos când se trece la ora de iarnă în 2022.
Ora de iarnă 2022. Când se schimbă ora și cum dăm ceasurile
Se schimbă ora în România. Toată lumea trebuie să știe când trecem la ora de iarnă 2022! Mai exact, care este data la care ceasurile se dau înapoi și România revine la ora Europei de Est + 2 UTC.
Trecerea la ora de iarnă 2022 se face după echinocțiul de toamnă, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică are loc echinocțiul de toamnă. Pe data de 23 septembrie, echinocțiul de toamnă reprezintă în mod oficial sfârșitul verii. Echinocțiul reprezintă acel moment în care ziua este egală cu noaptea.
Drept regulă generală: trecerea la ora de vară se face în ultimul weekend din luna martie, în timp ce trecerea la ora de iarnă se face în ultimul weekend din luna octombrie în fiecare an.
Schimbarea la ora de iarnă 2022 se face în ultimul weekend din octombrie. Anul acesta, trecerea la ora de iarnă se face între 29 și 30 octombrie, de sâmbătă spre duminică, atunci când ceasurile se vor da cu o oră înapoi, astfel ora 04:00 va deveni ora 03:00. Românii vor fi fericiți pentru că vor putea dormi mai mult. Această zi va fi cea mai lungă zi din an, ceea ce înseamnă că ziua de 30 octombrie va avea 25 de ore în loc de 24 de ore. În consecință, toată lumea trebuie să știe că ceasul este dat înapoi cu o oră.
Cum suntem afectați de trecerea la ora de iarnă?
Comisia Europeană a propus renunțarea la ora de iarnă. Cu toate acestea, România nu a luat o decizie în acest sens.
Astfel că, în luna octombrie, se va trece la ora de iarnă, iar noaptea va fi mai lungă și vom dormi mai mult, chiar dacă o să avem o perioadă de adaptare în care vom suferi puțin fizic și emoțional, cum se întâmplă în fiecare an.
Se schimbă ora în România! Când trecem la ora de iarnă în 2022. Toți românii trebuie să știe
Acum, marea întrebare care se pune este dacă trecerea la ora de iarnă ne va afecta sau nu. Specialiștii au susținut că, pentru a trece mai ușor la noul ritm, trebuie sa reducem consumul de stimulente, precum cafeaua, ceaiul negru și orice fel de energizante timp de jumătate de lună.
Deși sunt puțini care cunosc acest lucru, medicii au precizat că schimbarea orei ne poate afecta serios organismul. Se spune că cei mai afectați de schimbarea orei sunt copiii și persoanele în vârstă. Și adulții pot fi afectați, printre efecte care se resimt fiind insomnia, starea de oboseală, durerea de cap, dar și anxietatea.
Pentru a evita ca schimbarea orei să vă afecteze starea de spirit, este indicat să vă culcați și să vă treziți la aceeași oră, pentru a păstra sincronizarea ceasului biologic. Este important să aveți o rutină înainte de a merge la somn – o baie, citit etc. – și să nu beți cafea sau să mâncați ciocolată cu cel puțin șase ore înainte.