În noaptea de 29 spre 30 octombrie, România va trece la ora de iarnă. Astfel, ora 4:00 va deveni ora 3:00, iar duminică vom avea parte de cea mai lungă zi din an.

Ora de iarnă 2022. Cum ne afectează organismul această schimbare?

Specialiștii sunt de părere că schimbare de oră afectează sănătatea emoțională a oamenilor, cea mai mare problemă fiind perturbarea somnului.

„Avem niște ceasuri biologice și reflexe. În timp de jumătate de an ne-am trezit la o oră, dar când ora să schimbe, persoana trebuie să se adapteze la un regim nou, ceea ce provoacă anumit disconfort.”, a declarat medicul psihiatru Ana Codreanu pentru ipn.

Specialiștii mai spun că cel mai bun mod pentru a face față acestei perioade, este respectarea orei de culcare. Studiile arată că ora optimă de culcare este 22:00. Oamenii au nevoie, în medie, de 7-8 ore de somn.

De asemenea, medicii spun că ar fi bine să evităm mesele copioase la ora târzii.

Potrivit medicului psihiatru, în perioada de la ora 23:00 până la ora 1:00 se secretă melatonină.

„Dacă nu dormim perioada îndelungată de timp la aceste ore, riscăm să avem o consecință negativă asupra organismului, cum ar fi stări de oboseală cronică, epuizare. Persoanele care se confruntă cu probleme persistente de somn și ele nu dispar pe o perioadă lungă de timp, până în două săptămâni, trebui să se adreseze la specialist.”, a mai spus psihiatrul.

Comisia Europeană vrea să renunțe la schimbarea orei

Schimbarea orei se face de două ori pe an, în lunile martie și octombrie. Din 1998, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie, când ceasul se dă cu o oră înainte, iar trecerea la ora de iarnă are loc în ultima duminică a lunii octombrie.

Amintim că în martie 2019, Comisia Europeană a votat pentru renunțarea la schimbarea orei, începând cu anul 2021. Fiecare stat membru al UE a putut alege dacă să rămână la ora de vară sau la ora de iarnă.

Comisia Europeană a descoperit că economiile de energie produse de trecerea la ora de vară sunt mici. În schimb, mulţi cetăţeni din cele 28 de state membre UE se plâng de efectele negative ale trecerii la ora de vară asupra bioritmului lor.