Ora de iarnă 2022. Se schimbă ora în România. Ora 4 devine ora 3. Modificarea ne poate afecta serios organismul. În această noapte se dă ora la nivel național, iar duminică vom avea parte de cea mai lungă zi din an.
Ora de iarnă 2022. Se schimbă ora în România: Ora 4 devine ora 3. Modificarea ne poate afecta serios organismul
Ora de iarnă 2022. Se schimbă ora în România
România trece, în acest weekend, mai exact chiar în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora de iarnă. Astfel, ora 4 devine ora 3, iar duminică vom avea parte de cea mai lungă zi din an.
Trecerea la ora de iarnă în 2022 se face în ultimul weekend din luna octombrie, în noaptea de 30 spre 31 octombrie. Ceasurile se dau înapoi cu o oră, iar ora 4:00 devine ora 3:00. Duminică, ziua va avea 25 de ore în loc de 24, fiind cea mai lungă din an.
Schimbarea orei se face de două ori pe an, în lunile martie și octombrie. Din 1998, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie, când ceasul se dă cu o oră înainte, iar trecerea la ora de iarnă are loc în ultima duminică a lunii octombrie.
Comisia Europeană dorește să renunțe la modificarea orei
În februarie 2018, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care s-a cerut reevaluarea regimului schimbării orei precum şi în urma solicitărilor cetăţenilor şi a câtorva state membre.
Comisia Europeană a propus în același an renunţarea la practica trecerii de la ora de vară la ora de iarnă, în urma celui mai mare sondaj online derulat în istoria UE la care au participat 4,6 milioane de persoane. Pandemia de COVID și războiul din Ucraina au blocat acțiunile inițiate, astfel că nu s-a luat nicio decizie în acest sens.
Comisia Europeană a descoperit că economiile de energie produse de trecerea la ora de vară sunt mici. În schimb, mulţi cetăţeni din cele 28 de state membre UE se plâng de efectele negative ale trecerii la ora de vară asupra bioritmului lor.
Cum se face schimbarea orei la noapte
Odată cu încheierea orarului de vară, în România, diferenţa faţă de timpul universal (GMT) revine la două ore. Astfel, ora oficială a României trece de la GMT+2 la GMT+3, potrivit potrivit www.timeanddate.com.
Schimbarea nu are loc simultan în toate ţările, din cauza diferenţei de fus orar. Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasurile arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore survine deoarece la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către Est.
Potrivit unei directive europene din 2001, ceasurile se dau înapoi cu o oră pe 31 octombrie 2021, la ora 01:00 UTC în majoritatea ţărilor din Europa. Statele Unite vor reveni la ora iniţială la o săptămână după Europa, la 7 noiembrie 2021.
Pe continentul european, schimbarea orei se face în toate ţările, cu excepţia Islandei, Georgiei, Belarusului, Azerbaidjanului, Turciei şi Rusiei. Unele dintre aceste ţări au revenit la ora iniţială, cea de iarnă, în timp ce altele au decis să rămână la ora de vară.
Trenurile vor aștepta o oră în stații
Mai mult, din noaptea de 29/30 octombrie, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4 vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare. CFR Călători informează că începând din 30 octombrie, în activitatea de transport feroviar de pasageri se va trece la ora Europei Orientale, ora 4 AM devenind ora 3 AM. Trecerea la ora Europei Orientale nu modifică mersul trenurilor în vigoare.
Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4 AM, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinație.
Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale oficială se face în aceeaşi zi de 30 octombrie 2022, între staţiile de frontieră trenurile vor circula după orele din Mersul de tren în vigoare. Potrivit CFR Călători, mersul trenurilor în vigoare nu va suferi modificări.
Ora de iarnă este considerată ora standard
Prin introducerea orei de vară s-a urmărit folosirea cât mai mult a luminii naturale şi reducerea utilizării celei artificiale. Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă într-o satiră, în care menţiona că s-ar realiza o economie de lumânări prin folosirea luminii de dimineaţă a soarelui. Ideea folosirii orei de vară este atribuită neozeelandezului George Vernon Hudson, care a făcut propunerea în 1895, susţinând că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele.
Schimbarea orei a fost aplicată pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, de câteva ţări din Europa. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu 1916 (între 30 aprilie – 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai – 16 octombrie), apoi Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia și Turcia, potrivit timeanddate.com. La 31 martie 1918, ora de vară a fost introdusă şi în Statele Unite. Ţările ecuatoriale şi tropicale nu aplică această oră, deoarece durata zilei este egală de-a lungul anului.
Ora oficială de vară, ora Europei Orientale la care ţara noastră trece în ultima duminică din martie, a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932. Între anii 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit ora de vară, conform Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București.
Cum ne afectează schimbarea orei de azi
Un studiu din 2012 la care au participat peste 3.000 de adulţi din Marea Britanie a demonstrat că, odată cu schimbarea orei în luna octombrie, calitatea somnului este afectată. Efectele benefice ale unei ore în plus de somn dispar rapid, mulţi spunând că se simt mai rău decât atunci când dormeau mai puţin.
„Trecerea la ora de iarnă le poate oferi un scurt răgaz pentru odihnă acelora care au probleme cu somnul, dar şi celor care dorm bine de obicei, efectele în cazul primilor fiind temporare”, a explicat Colin Espie, fondatorul Centrului pentru Somn de la Universitatea Glasgow.
Totuşi, calitatea somnului scade semnificativ odată ce corpul se obişnuieşte cu noul program, iar procesul se accentuează pe măsură ce se instalează iarna, a arătat profesorul.
Potrivit studiilor citate de timeanddate.com, principalele efecte negative ale sănătății provocate de schimbarea orei sunt: tulburări de somn, oboseală, nervozitate, creșterea nivelului de stres,
lipsa concentrării, depresie, apariția asteniei de toamnă.
Ora de iarnă 2022. Se schimbă ora în România: Ora 4 devine ora 3. Modificarea ne poate afecta serios organismul