În fiecare an, în ultimul weekend din luna octombrie, suntem obișnuiți să dăm ceasul cu o oră în urmă, însă Uniunea Europeană ar vrea să renunțăm la ora de iarnă. Iată motivele invocate de oficialii europeni de la Bruxelles.
Ora de iarnă 2022. Când dăm ceasurile înapoi cu o oră?
În fiecare an, în ultimul weekend din luna octombrie, suntem obișnuiți să dăm ceasul cu o oră în urmă. În acest an, trecerea de la ora de vară la ora de iarnă va avea loc în noaptea de 29 octombrie 2022 spre 30 octombrie 2022, la ora 03:00. Mai exact, ora 03:00 va deveni ora 02:00. Astfel, ziua de 30 octombrie 2022 va avea, de fapt, 25 de ore, iar noi vom dormi cu o oră mai mult.
Vom reveni la ora de vară abia în ultima duminică din luna martie, adică pe data de 26 martie 2023. S-ar putea, însă, că 2023 să fie ultimul an în care facem trecerea de la ora de iarnă la ora de vară.
UE nu vrea să se mai schimbe ora! Decizia a venit direct de la Bruxelles
În ultimii ani, oficialii europeni au dezbătut acest subiect, propunând ca statele membre UE să decidă dacă vor rămâne definitiv la ora de vară sau la ora de iarnă. Momentan, însă, nu s-a luat o decizie definitivă. În 2018, o consultare online a scos la iveală faptul că 84% dintre cetățenii europeni chestionați erau în favoarea încetării schimbării orei. De aceea, deputații europeni au votat să se renunțe definitiv la ideea de oră de iarnă și oră de vară.
Schimbând ora, folosim cât mai mult timp lumina soarelui, însă specialiștii medicali susțin că aceste schimbări pot avea efecte negative asupra sănătății noastre. Potrivit experților medicali, după ce trecem la ora de iarnă, timp de două săptămâni, ne putem confrunta cu oboseală accentuată, insomnii, tulburări digestive sau stări de confuzie. Ele apar din cauza schimbării din rutina de funcționare a organismului nostru. Faptul că ziua este mai scurtă poate cauza și schimbări de dispoziție.
Cum ne putem adapta rapid la schimbarea orei?
Din fericire, ne putem adapta rapid la ora de iarnă profitând la maximum de soarele zilei. Tot ce trebuie să facem este să verificăm periodic buletinul meteo pentru a afla când răsare soarele. Răsăritul ne va ajuta să ne adaptăm rapid orei de iarnă.
Nu uitați! Lumina naturală este cel mai sănătos antidepresiv. În plus, razele soarelui favorizează producția de vitamina D, care ne ajută la asimilăm mai ușor calciul.