Ora de iarnă 2023. Când se schimbă ora în această toamnă. Ceasurile se dau înapoi

ora de iarna

SURSA FOTO: Dreamstime

Ora de iarnă 2023. Schimbarea se va petrece în octombrie, moment în care atât România cât și statele membre ale Uniunii Europene vor schimba ora.

Ora de iarnă în 2023 va veni duminică, pe 29 octombrie

Ora de iarnă în 2023 va veni la finalul lunii octombrie, mai precis, pe 29, într-o duminică. Schimbarea va veni în ciuda faptului că temperaturile de afară ne fac să credem că trăim o vară prelungită. Toamna calendaristică este deja aici. Suntem deja în a doua săptămână din septembrie. Putem observa deja că temperaturile nocturne, încep treptat să ne amintească de iarnă.

În plus, de la o zi la alta, zilele își pierd din durată. Tradițional, România schimbă ora pentru trecerea la timpul de iarnă în ultima duminică a lunii octombrie. În acest an, acest moment va avea loc în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, către duminică, 29 octombrie.

În noaptea respectivă, ceasurile vor fi ajustate cu o oră înapoi, adică ora 4:00 devine ora 3:00. Aceasta face din ziua de duminică cea mai lungă din anul 2023, oferindu-ne un surplus de 60 de minute pentru odihnă. Cu toate acestea, consecința negativă este că vom pierde din durata luminii naturale, iar seara va veni mai devreme, ceea ce înseamnă că zilele vor fi mai scurte în perioada de iarnă.

SURSA FOTO: Dreamstime

Trecerea la ora de iarnă în România a început în urmă cu peste 100 de ani

Dacă ne întoarcem cu mai mult de 100 de ani în trecut, putem observa că în România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1917. Se întâmpla în timpul Primului Război Mondial.

La șase decenii distanță, în 1979, România a adoptat ora de vară ca o măsură permanentă. Ulterior, până în anul 1997, trecerea la ora de vară avea loc în ultima duminică a lunii martie. Schimbarea la ora de iarnă avea loc în ultima duminică a lunii septembrie.

Din anul 1998, România a adoptat practica schimbării la ora de vară în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarnă, trecerea are loc în ultima duminică a lunii octombrie. La nivelul Uniunii Europene, toate statele membre își ajustează ora în ultimul weekend din martie și în ultimul weekend din octombrie conform directivei europene.

În 2018, Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea orei începând din 2021. Cu toate acestea, această propunere nu a primit un consens uniform în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, și astfel, mai mulți membri nu au reușit să ajungă la un acord cu privire la această măsură.

Existau diferențe de opinie între statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește preferința pentru ora de iarnă sau ora de vară. Finlanda, Danemarca și Olanda exprimau preferința pentru rămânerea la ora de iarnă, în timp ce țări din sud, precum Spania și Italia, preferau ora de vară. România s-a alăturat taberei care nu dorea să renunțe la schimbarea orei.

Comisia Europeană a propus ca fiecare țară să își exprime preferința, iar ulterior să se stabilească un nou calendar. Cu toate acestea, evoluția pandemiei de COVID-19 a amânat discuțiile și soluționarea acestei probleme la nivel european.