Ora de iarnă 2023
În curând, românii vor trece din nou la ora de iarnă. Aceasta este considerată a fi ora standard. Ca în fiecare an, trecerea la ora de iarnă se facă după echinocțiul de toamnă.
Anul acesta, trecerea la ora de iarnă se va face în ultimul weekend din luna octombrie. Asta înseamnă în noaptea dintre 28 către 29 octombrie.
Ceasurile se vor da atunci înapoi. De exemplu, ora 04:00 va deveni ora 03:00.
În acest fel, ultima duminică din luna octombrie va fi cea mai lungă zi din an, având 25 de ore.
Țările care funcționează după ora de iarnă
Datul ceasului înapoi este o practică de peste un secol în Marea Britanie. Toate țările Uniunii Europene și multe țări europene care nu sunt membre continuă să facă acest schimb de două ori pe an.
În afara Europei, schimbarea orei este practicată și în:
- Argentina
- Paraguay
- Cuba
- Haiti
- Levant
- Noua Zeelandă
- în unele părți ale Australiei
Statele Unite ale Americii (SUA) au schimbat ceasurile de două ori pe an timp de mai multe decenii, la fel ca Marea Britanie, dar acest lucru este pe cale să se schimbe.
Senatul SUA a adoptat un proiect de lege care face ca ora de vară să devină permanentă.
Sunshine Protection Act a fost adoptată în unanimitate în 2022, ceea ce înseamnă că ceasurile nu se vor mai schimba înainte și înapoi de două ori pe an. Din 2023, se va stabili o oră fixă pe tot parcursul anului.
Efectele asupra sănătății
Deși ziua în care ceasurile se dau înapoi este uneori considerată „cea mai bună”, deoarece oamenii primesc o oră în plus de somn, sistemul de schimbare a ceasurilor de două ori pe an poate fi controversat.
În 2019, Parlamentul European a votat în favoarea eliminării schimbării ceasurilor, după ce un studiu a constatat că 84% dintre locuitorii din țările care au luat parte la ora de vară ar dori ca aceasta să fie întreruptă.
Există, de asemenea, unele probleme de sănătate legate de schimbarea orei, deoarece unele studii au arătat că aceasta perturbă ciclurile naturale de somn ale organismului, ceea ce poate afecta atât sănătatea fizică, cât și cea mentală.
Potrivit Clinicii Mayo, creierul uman are un ceas biologic, cunoscut și sub numele de ritm circadian, care funcționează după un ciclu de 24 de ore.
Fie că este vorba de a câștiga o oră în plus sau de a pierde o oră de somn, acest lucru cauzează o perturbare a ciclului de somn și poate fi dificil pentru unele persoane să se adapteze la un program normal. Somnul perturbat ar putea, de asemenea, să ducă, potențial, la un risc mai mare de boli cardiovasculare.