Ora de iarnă 2023. Momentul trecerii la ora de iarnă înseamnă că ne vom bucura de încă o oră de somn, deoarece noaptea devine mai lungă. Uite când vom avea parte de această schimbare.
Ora de Iarnă 2023. Când dăm ceasul înapoi?
Ora de Iarnă 2023. An de an, românii se întreabă toamna când vom trece de la ora de vară la cea de iarnă. În 2023, această noapte importantă va fi cea de 28 octombrie spre 29 octombrie.
Ora precisă este și ea importantă, dat fiind că ora 04:00 va deveni 03:00 dimineața. Ora de iarnă va veni cu mai puține ore de soare și cu lungirea nopții.
Astfel, pe 29 octombrie 2023 ziua va avea 25 de ore, și nu 24. Deși ziua devine în acest fel mai scurtă, vom avea parte de o oră în plus de somn.
Trecerea la ora de iarnă are o istorie bogată. Ea este legată de economia energetică, dar și de anumite obiceiuri agricole. Practica a apărut în Primul Război Mondial, moment când numeroase țări au ales să treacă la ora de iarnă pentru a-și conserva resursele energetice.
Prin această adaptare la orele de lumină naturală, se spera utilizarea la maximum a energiei solare și economisirea luminii artificiale.
Practica a fost abandonată la finalul războiului, însă a avut parte de o revenire odată cu izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. La finalul războiului, fiecare țară a decis dacă va păstra această practică.
Cu toate acestea, începând cu anul 2022, Uniunea Europeană a propus ca fiecare țară membră să decidă dacă dorește să mențină sau să renunțe la schimbarea orei, ceea ce ar implica ca fiecare stat să poată adopta propriul său fus orar permanent.
Efectul trecerii la ora de iarnă asupra ființelor umane
Ritmul de viață al oamenilor suferă un mare impact odată cu schimbarea orei. Ea îi poate afecta pe cei cu tulburări de somn.
Schimbările bruște în ceea ce privește lumina naturală pot perturba ritmul circadian al organismului nostru, ceea ce poate genera stări de oboseală și somnolență. În plus, există posibilitatea ca în timpul zilei să ne simțim mai extenuați și lipsiți de energie din cauza scăderii timpurii a luminii naturale.
Acomodarea la schimbarea de oră poate necesita câteva zile, deci este important să acordăm corpului nostru timpul necesar pentru a se adapta în mod gradual.
Chiar dacă poate afecta calitatea somnului și starea noastră generală, trecerea la ora de iarnă aduce beneficii în ceea ce privește economisirea resurselor energetice.