Comisia Europeană a vrut să elimine schimbarea orei cu ani în urmă, dar acest lucru nu s-a întâmplat încă, însă în Groenlanda situația stă din acest an altfel. Pe această insulă, care, în calitate de regiune autonomă a Danemarcei, nu face parte din UE, ceasurile rămân anul acesta la ora de vară.
Groenlanda a decis să nu mai schimbe ora din acest an
În timp ce majoritatea țărilor europene își schimbă ceasurile duminică seara, Groenlanda renunță pentru prima dată la acest lucru și rămâne la ora de vară. Guvernul a anunțat în prealabil că Groenlanda va trece la un nou fus orar. Groenlandezii vor să se apropie cu o oră de Danemarca și de restul Europei. Începând de duminică, diferența de fus orar dintre Germania și Groenlanda va fi de doar trei ore în loc de patru.
Cea mai mare insulă din lume face parte oficial din Regatul Danemarcei, dar este în mare parte autonomă și nu aparține Uniunii Europene.
Potrivit agenției daneze de presă Ritzau, guvernul groenlandez a fost de acord în noiembrie 2022 să elimine schimbarea de fus orar pe insulă. În viitor, fusul orar UTC-2 se va aplica tot timpul anului.
Potrivit informațiilor guvernamentale din Groenlanda, ceasurile ar trebui să fie date înapoi la sfârșit de săptămână doar în micul oraș Ittoqqortoormiit din estul Groenlandei, care nu se va adapta la noul fus orar până în martie 2024.
În Uniunea Europeană se discută de mult timp despre eliminarea schimbării orei. Comisia Europeană planificase deja eliminarea schimbării în 2018. Cu toate acestea, până în prezent nu a fost luată nicio decizie obligatorie. Guvernele europene nu au reușit să se pună de acord dacă doresc să mențină permanent ora de vară sau ora standard.
În România trecem la ora de iarnă în noaptea de sâmbătă spre duminică
Trecerea de la ora de vară la ora de iarnă poate aduce modificări în comportamentul oamenilor, aceasta putând avea ca efect dificultatea de a ne trezi dimineața sau de a adormi după noul orar.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, 28/29 octombrie 2023, România revine la Timpul Legal Român, ora standard a Europei de Est + 2 UTC.
În fiecare an, în ultima duminică a lunii octombrie are loc schimbarea orei, prin renunțarea la ora de vară și revenirea la Timpul Legal Român, ora 4.00 devenind ora 3.00. Ziua de 29 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă zi a anului.
O directivă europeană din 2001 reglementează schimbarea orei prin trecerea la ora de vară și invers. În majoritatea țărilor europene, ceasurile se dau înapoi cu o oră la această dată, la ora 01:00 UTC. Deoarece Europa cuprinde mai multe fusuri orare, schimbarea are loc la ore locale diferite. Ca întotdeauna, SUA vor reveni la ora inițială la o săptămână după Europa, la 5 noiembrie 2023.