„Când trecem la ora de iarnă? Cum ne afectează organismul schimbarea orei?”, răspunsul la aceste întrebări și nu numai le găsiți în rândurile următoare. Spor la citit!
Vom trece la ora de iarnă în noaptea de 26 octombrie spre 27 octombrie
Vom trece la ora de iarnă în noaptea de 26 octombrie spre 27 octombrie, când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Dimitrie Cel Nou. Astfel, ora 04:00 va deveni ora 03:00, iar oamenii vor beneficia de o oră în plus de somn.
Atenție! Mersul Trenurilor nu se modifică! CFR Călători a anunțat că toate trenurile de călători care pleacă din stațiile de formare după ora 04:00 vor respecta noul program, conform orei Europei Orientale. Trenurile care sunt deja în circulație după ora 04:00 vor opri în stațiile planificate și vor aștepta acolo până la ora de plecare conform noului program. Trenurile care sunt aproape de destinație își vor continua drumul fără opriri.
Din moment ce și în țările vecine se schimbă ora pe 27 octombrie 2024, trenurile de la stațiile de frontieră vor circula conform noului program. Pentru informații actualizate despre circulația trenurilor, puteți suna la numărul 0219521 – INFO CFR pentru traficul intern sau puteți folosi aplicația „TRENUL MEU” (https://bilete.cfrcalatori.ro/ro-RO/Itineraries), unde trebuie să introduceți numărul trenului dorit pentru a obține informații specifice.
De ce se schimbăm ora de două ori pe an?
Odată cu venirea sezonului rece, ora de iarnă va fi stabilită, oferind astfel oamenilor o oră suplimentară de lumină solară în diminețile întunecate.
În acest fel, ceasul va fi dat cu o oră înapoi, permițându-le celor care apreciază lenevirea să se bucure de un timp mai lung în pat. În contrast, vara, ora se ajustează cu o oră înainte, ceea ce rezultă în zile mai lungi și seri întârziate.
Cum ne afectează organismul schimbarea orei?
Schimbarea orei are un efect mare asupra oamenilor, iar în primele zile după ce se schimbă ora, mulți se simt iritați, au probleme cu somnul sau se simt obosiți în timpul zilei.
Gisela Helfer, un specialist în fiziologie și metabolism la Universitatea din Bradford, explică cum ne putem adapta la aceste schimbări.
După schimbarea orei, este comun ca oamenii să experimenteze simptome ca iritabilitatea, insomniile și oboseala, iar sistemul imunitar poate fi afectat. Un aspect îngrijorător este că atacurile de cord, accidentele vasculare și accidentele de muncă sunt mai frecvente în primele săptămâni după ce se schimbă ora.
De altfel, în săptămâna în care trecem la ora de vară, numărul accidentelor rutiere mortale crește cu 6%.
Explicația medicilor
Motivul pentru care ne afectează schimbarea orei este legat de ceasul nostru biologic, care reglează funcțiile esențiale ale corpului, cum ar fi senzația de foame sau de oboseală. Acest ceas intern, cunoscut sub numele de ritm circadian, durează aproximativ 24 de ore și are momente optime pentru diferite funcții ale corpului.
De exemplu, înainte de a ne trezi, corpul nostru se pregătește să se activeze. Producția de melatonină, hormonul somnului, scade, iar cortizolul, un hormon care ne ajută să ne trezim, începe să fie eliberat. Astfel, respirația, tensiunea arterială, ritmul cardiac și temperatura corpului cresc. Este nevoie de câteva zile sau chiar săptămâni pentru ca organismul să se adapteze la noua oră și pentru ca toate funcțiile să revină la normal.
În plus, modul în care ne afectează schimbarea orei poate depinde de tipul de persoană care suntem. Cei care preferă să stea treji noaptea au dificultăți mai mari în primăvară, când se trece la ora de vară, iar persoanele matinale resimt mai puternic schimbarea în toamnă, când trecem la ora de iarnă. Există chiar și oameni care nu reușesc deloc să se adapteze la schimbarea orei.