Ora de iarnă 2024. Este timpul să ne pregătim pentru toamnă. Noul anotimp aduce zile mai scurte și temperaturi mai scăzute. Totodată, ora urmează să se schimbe din nou, iar oamenii ar trebui să urmeze mai multe recomandări.

Ora de iarnă 2024. Când va avea loc trecerea?

În caz contrar, pot întâmpina anumite dificultăți în programul de zi cu zi. Schimbarea se va face în ultima duminică a lunii octombrie. Este vorba despre noaptea din 26 spre 27 octombrie.

La momentul respectiv, ceasurile se vor da înapoi. Astfel, ora 4:00 va deveni ora 03:00 și vom beneficia de o oră suplimentară de somn.

Oamenii trebuie să dea ceasurile înapoi cu o oră pentru a se adapta la lumina naturală disponibilă pe parcursul zilei. Amintim că schimbarea are loc în mod automat pe majoritatea telefoanelor moderne.

Orele diferă în funcție de distanța geografică

Este important de amintit și că orele diferă în funcție de distanța geografică. Ceasurile arată același minut și aceeași secundă în toate punctele de pe Pământ, potrivit convenției fusurilor orare.

Orele diferă astfel: Se adaugă o oră la fiecare 15 grade de longitudine. Numărătoarea începe de la meridianul original, care trece prin Greenwich. România se află în fusul orar +2.

ora de iarna, ceas
SURSA FOTO: Dreamstime

Trecerea la noua oră poate pune organismul sub stres

Totodată, trecerea la noua oră poate pune organismul sub stres. Astfel, sănătatea poate fi afectată în cazul celor care nu respectă anumite sfaturi. În primul rând, trebuie respectat un program de somn regulat.

Acest lucru este esențial chiar și în weekend. Cei care să culcă și se trezesc la aceeași oră își ajută corpul să se adapteze mai ușor.

Un alt aspect important ține de dietă. Aceasta trebuie să fie echilibrată, pentru a reduce efectele negative asupra stării de bine. Totodată, consumul de fructe și legume poate ajuta organismul să se adapteze la acest schimbări.

Nu în ultimul rând, trebuie să fim atenți și la activitatea fizică. Aceasta ne ajută menținem energia și starea de bine. Ulterior, acestea ne vor ajuta să trecem mai ușor la noul program.

Trebuie menționat că adaptarea la noua oră poate dura mai mult de o zi pentru unele persoane.

Ce s-a întâmpla dacă se renunţă la schimbarea orei, cum s-a decis deja în alte ţări

Mulţi europeni s-au arătat împotriva menţinerii schimbării orei de două ori pe an. Ei susţin că modificarea orei ar putea să genereze și tulburări psihofizice. O oră de somn în minus duce la pierderi economice de aproape 434 de milioane de dolari.

Corpul s-ar putea confrunta cu modificări ale metabolismului. Pofta de mâncare ar fi una redusă. Când se schimbă ora, foarte multe persoane întâmpină dificultăți de concentrare. În plus mai este și stresul și schimbările bruște de stare.

Dacă în România nu s-ar schimba ora, atunci ar exista și alte consecințe. Cele mai multe schimbări le-am simți, în special, iarna când soarele ar răsări mai târziu.

Ar fi o oră în plus de lumină spre sfârșitul zilei. Însă, dimineața ar fi întuneric. Acest lucru este un motiv de îngrijorare pentru părinții ai căror copii trebuie să plece pe întuneric la școală.