Când se schimbă ora anul acesta

Ora de iarnă 2024. Unele state continuă să ignore schimbarea orei de două ori pe an, in timp ce altele consideră că trecerea de la ora de vară la cea de iarnă este necesară.

Conform legii federale, acele state americane care aplică ora de vară își vor da ceasul înapoi la ora 2 a.m. în prima duminică din noiembrie, adică pe 3 noiembrie 2024.

Ceasurile se vor da înainte în a doua duminică din martie 2025, care va cădea pe 9 martie, potrivit NBC.

Cât despre România, ţara noastră va face tranziția la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie, când ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, ora 04:00 devenind ora 03:00. Din acest motiv, românii vor dormi mai mult cu o oră în noaptea respectivă.

Multe state au adoptat o legislație permisivă, dar Congresul este cel care decide

Ora de iarnă 2024. Majoritatea statelor americane aplică schimbarea orei de două ori pe an, dar Arizona și Hawaii au renunțat la această practică.

În conformitate cu prevederile Legii Uniforme a Orei, statele au opțiunea fie de a participa la ora de vară, de a da înapoi ceasurile în zilele stabilite, fie de a renunța complet la practică, păstrând ora standard pe tot parcursul anului.

Statele americane nu pot opta pentru menținerea permanentă a orei de vară.

Cu toate acestea, multe state au adoptat o legislație permisivă. Astfel, Alabama, Colorado, Florida, Georgia, Louisiana, Maine, Minnesota, Missouri, Oklahoma, Carolina de Sud și Tennessee au legi care ar permite statelor să respecte ora de vară permanentă, dacă Congresul este cel care dă undă verde.

Deși au existat legi care prevedeau menținerea, permanent, a orei de vară, în Illinois, niciuna nu a trecut de votul congresmanilor. Același lucru este valabil și în Indiana.

ora de vară, ora de iarnă
Ora de vară / SURSA FOTO: Dreamstime

Când a fost implementată ora de vară în SUA

Ora de vară a fost implementată în SUA în 1918, pentru a crește orele de lumină solară în emisfera nordică. Prin schimbarea ceasurilor înainte și înapoi, împreună cu anotimpurile (când lumina zilei se extinde primăvara și scade toamna) apare o oră suplimentară în care beneficiem de lumina zilei.

Conceptul a fost adoptat în timpul Primului Război Mondial, pentru a crește resursele care erau foarte rare la acea vreme.

Ideea lui Benjamin Franklin, emisă în anul 1784, a fost preluată de catre William Willett, un constructor britanic, care, într-o dimineață de vară, în jurul orei 6.00, a observat că, deși afară era lumină, toate obloanele caselor din oraș erau închise.

Efecte asupra organismului

Deși aparent benefică, schimbarea orei poate avea unele efecte negative asupra sănătății oamenilor. Schimbarea bruscă a ceasului perturbă ritmul circadian, ceasul biologic intern al organismului, ceea ce poate duce la dificultăți de adaptare.

Acest lucru este resimțit mai ales prin tulburări de somn, inclusiv dificultăți de adormire și trezire. Chiar și după ce persoanele adorm, calitatea somnului poate fi redusă, ceea ce duce la oboseală persistentă și scăderea performanței pe parcursul zilei.

Aceste tulburări afectează în mod special copiii și persoanele în vârstă, care pot avea nevoie de mai mult timp pentru a se adapta la noul program.

Oboseala cronică cauzată de schimbarea orei poate afecta inclusiv sistemul imunitar, slăbind capacitatea organismului de a lupta împotriva bolilor.

Pe lângă impactul fizic, schimbarea orei are și efecte emoționale. Reducerea bruscă a expunerii la lumina naturală, mai ales în a doua parte a zilei, poate intensifica simptomele depresive, în special la persoanele vulnerabile la tulburări afective sezoniere. Acestea se manifestă prin stări de melancolie, apatie și tristețe care pot persista pe toată durata iernii.