Ora de iarnă 2024. Când se schimbă ora? UE a decis când dăm ceasurile înapoi

ora de vara, schimbare ora, ceas ora

SURSA FOTO: Pixabay

Ora de iarnă 2024. Peste puțin timp, vom trece de la ora de vară la cea de iarnă. Schimbarea orei în Europa, primăvara și toamna, este un obicei care datează dinaintea Uniunii Europene.

Ora de iarnă. A fost introdus pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial, pentru a se realiza economii de energie, fiind reintrodus în multe țări în anii ’70.

UE a legiferat pentru prima oară tema orei de vară în 1980, printr-o directivă care a coordonat practicile naționale existente, pentru a contribui la buna funcționare a pieței unice.

În Grecia, schimbarea orei va avea loc în ultima duminică a lunii octombrie

În Grecia, țară a UE, schimbarea orei va avea loc în ultima duminică a lunii octombrie, mai precis în dimineața zilei de 27 octombrie, când ora 4:00 AM va deveni ora 3:00 AM, scrie Greekcitytimes.

Cum s-a stabilit schimbarea orei

Ora de vară (DST) este un sistem menit să profite la maximum de orele de vară pentru a economisi energie. În Grecia și Europa, ora de vară durează 7 luni, în timp ce ora de iarnă (sau ora standard) începe în ultima duminică a lunii octombrie și se aplică timp de 5 luni.

Prima mențiune despre utilizarea DST a venit din SUA, când președintele Benjamin Franklin s-a referit la acest sistem într-o scrisoare publicată într-un ziar francez.

Deși nu menționa în mod explicit schimbarea ceasului, sugera că odată cu DST oamenii se vor trezi cu o oră mai devreme.

Astăzi, statele care utilizează DST sunt o minoritate.

În 2018,  UE a prezentat o propunere de a renunța la schimbarea orei de două ori pe an în Uniunea Europeană. Până când se va lua o decizie finală, rămâne în vigoare sistemul actual.

Uniunea Europeană a decis totuși să permită fiecărui stat membru să aleagă în mod independent adoptarea fie a orei de vară, fie a celei de iarnă.

Când s-a implementat ora de vară în Grecia

În Grecia, DST a fost implementat pentru prima dată, experimental, în 1932, din 6 iulie până la 1 septembrie, când ceasurile au fost date înainte cu o oră. Cu toate acestea, ideea a fost abandonată rapid.

Ulterior, în anul 1973, din cauza crizei energetice care a lovit Europa, s-a decis adoptarea DST de către un număr mare de țări, inclusiv de Grecia. Noua măsură a fost implementată pentru prima dată în Grecia în 1975 și continuă să se aplice și azi.

Cum poate afecta ritmul circadian  schimbarea orei

Schimbarea orei poate afecta ritmurile circadiene. Este vorba de schimbările mentale, fizice și comportamentale pe care o persoană le poate experimenta în timpul unui ciclu de 24 de ore, cum ar fi nivelurile de oboseală, apetitul și temperatura corpului

Aceste procese pot fi modificate în funcție de modificările luminii și întunericului din mediul unei persoane.

Deși este doar o schimbare de timp de o oră, poate face o diferență mare față de nivelurile de întuneric observate de o persoană în timpul zilei.

Riscuri pentru sănătate: depresia, obezitatea, cancerul și atacurile de cord

Schimbarea orei care are loc toamna are ca rezultat o expunere mai mică la lumina dimineții și o expunere mai mare la lumina serii, deoarece somnul și programul de lucru al oamenilor rămân aceleași.

Oamenii de știință au descoperit că desincronizarea ceasurilor corporale, de două ori pe an, poate duce la o creștere a riscurilor pentru sănătate, cum ar fi depresia, obezitatea, cancerul și atacurile de cord.