Ora de iarnă 2024. Ora de vară (DST) profită la maximum de orele de vară din emisfera nordică. În Marea Britanie, ca în multe țări din lume, ceasurile se dau cu o oră înainte primăvara și cu o oră în urmă, toamna.

De ce se schimbă ceasul?

Potrivit Royal Museums Greenwich (RMG), o campanie pornită la începutul secolului al XX-lea a susținut cu succes schimbarea orei în lunile de vară, arată Countryliving.

Când a fost adoptată ora de vară

Legea privind ora de vară a fost adoptată în 1916 și a fost folosită în Germania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A început ca o modalitate de a conserva energia și de a folosi mai puține resurse în timpul războiului, contribuind astfel la creșterea productivității.

Alte țări europene au urmat imediat exemplul Germaniei, inclusiv Marea Britanie, unde a fost numită Ora de vară britanică (BST).

Schimbarea orei ajută fermierii să-și facă munca mai bine. De asemenea, au loc mai puține accidente rutiere, oamenii au posibilitatea de a face mai mult exerciții în aer liber și se bucură de seri mai lungi pentru petrecerea timpului liber.

Ceas Ora
SURSA FOTO: Dreamstime

De ce se schimbă ora în luna octombrie?

Marcând sfârșitul orei de vară britanice, ceasurile se întorc în octombrie, oferindu-ne o oră în plus de somn. După solstițiul de vară din iunie, zilele se scurtează din ce în ce mai mult, iar diminețile sunt tot mai întunecate. Întoarcerea ceasurilor cu o oră înapoi oferă oamenilor mai multă lumină solară dimineața.

De ce se schimbăm ceasurile în weekend?

Weekendul a fost ales pentru această schimbare a orei deoarece este un moment în care nu se perturbă atât de mult școlile și afacerile..

Ce alte țări schimbă ora?

Aproximativ 70 de țări schimbă ora. În Europa, numai Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Islanda, Rusia și Turcia nu au ora de vară.

Ceasurile se vor actualiza automat? Ceasurile digitale conectate la Internet, inclusiv telefoanele, ar trebui să se actualizeze automat. Ceasurile clasice trebuie schimbate manual.

Curatorul Observatorului Regal, profesorul Louise Devoy explică ce se întâmplă în Greenwich când se schimbă ceasul.

„Am puțină muncă de făcut când se schimbă ceasurile! În mod deliberat, ținem majoritatea ceasurilor istorice pe GMT pe tot parcursul anului, deoarece au fost folosite înainte de intrarea în vigoare a primei ore de vară, în 1916.

Vizitatorii care sosesc la Observator, vara. sunt adesea confuzi de aparenta întârziere afișată pe Shepherd Gate Clock. Fiind primul ceas public din Marea Britanie care arată GMT, suntem mândri să continuăm această tradiție”, spune ea.

„Cea mai semnificativă schimbare o are ceasul solar al Delfinilor, care trebuie ajustat de patru ori pe an: la Solstiții ( în lunile iunie și decembrie) și când se schimbă ora (martie și octombrie)”, adaugă ea.