Ora de iarnă 2024. Data la care se schimbă ora. Când se dau ceasurile înapoi în România

ora de iarnă, toamnă, ceas

SURSA FOTO: Dreamstime

Când se schimbă ora în 2024? Sfârșitul lunii octombrie aduce cu sine, ca în fiecare an, și schimbarea ceasului și trecerea la ora de iarnă. Românii îşi vor schimba ceasurile în noaptea de 26 spre 27 octombrie. Astfel, ora 04:00 va deveni ora 03:00 și vor beneficia de o oră în plus de somn.

Ora de iarnă 2024. Octombrie este a doua lună de toamnă și este momentul în care ceasurile se vor da înapoi cu o oră, scurtând și mai mult ziua.

Conform legislației UE, ceasurile din toate statele membre se întorc cu o oră în ultima duminică din octombrie și se dau înainte cu o oră în ultima duminică din martie. Islanda este singura țară care nu își schimbă ora, respectând, în schimb, fusul orar al Europei de Vest pe tot parcursul anului.

Și în Irlanda, ceasurile se vor da înapoi cu o oră la ora 2:00, duminică, 27 octombrie, potrivit Dublinlive.

Ora de iarnă şi ora de vară. De ce se schimbăm ora de două ori pe an?

Trecerea la ora de iarnă oferă oamenilor mai multă lumină solară dimineața. Iarna, când ziua începe să scadă și afară este tot mai întuneric, ceasul se dă cu o oră înapoi, ceea ce înseamnă o oră în plus de lenevit în pat. În schimb, vara ne bucurăm de o zi mai lungă, deoarece ceasul se dă cu o oră înainte și astfel se înserează mai târziu.

Datorită progreselor tehnologiei moderne, majoritatea smartphone-urilor și ecranelor își schimbă automat ora. În cazul ceasurilor mecanice, ora va trebui schimbată manual.

SURSA FOTO: Dreamstime

Directiva UE privind schimbarea orei a rămas pe hârtie

În 2019, Parlamentul European a votat în favoarea unei propuneri de renunţare la obligativitatea trecerii la ora de vară la nivelul UE. Dar fiecare stat membru ar avea dreptul să decidă dacă va păstra actualul sistem sau va renunţa la schimbarea orei.

Din cauza pandemiei, statele europene nu au mai pus în aplicare noua directivă. După votul din 2019, alegerea schimbării orei de iarnă și de vară a rămas la latitudinea fiecărei țări. Comisia Europeană a oferit statelor membre posibilitatea de a decide singure ce schimbări ale orei le ajută.

Din 2021 urma să se renunţe la schimbarea orei de vară şi a orei de iarnă în UE, dar, din cauza pandemiei, statele europene nu au mai pus în aplicare noua directivă.

Cum ne afectează sănătatea

Oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care au anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

Unele studii au demonstrat că în perioada verii sunt mai puţine infracţiuni şi accidente rutiere, iar oamenii consumă mai puţină energie electrică. De asemenea, se pare că ţările care au mai multe ore de lumină naturală au și locuitori mai fericiţi.