Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei reprezintă o problemă pentru multe persoane. În acest context, renunțarea la această modificare a fost dezbătută la nivelul Uniunii Europene (UE). Totuși, nu a fost anunțată o schimbare până în momentul de față.
Ora de iarnă 2024. Dorința de a renunța la această schimbare a fost evidențiată și mai mult după un sondaj realizat recent. Mulți au spus că ar vrea eliminarea măsurii. În urma acestui sondaj, Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea orei.
Ora de iarnă 2024. Oamenii au votat pentru a renunța la schimbare
Ce le-a transmis țărilor din UE ca până în aprilie 2020 fiecare stat membru să decidă pe ce oră va rămâne, cea de iarnă, cea standard sau cea de vară. Chiar și așa, nu a fost anunțată o decizie până în momentul de față.
Europarlamentarul Siegfried Mureșan a oferit mai multe explicații despre această situație. El spune de ce nu a fost luată o decizie, chiar dacă populația este decisă.
Siegfried Mureșan a oferit mai multe explicații
Mureșan susține că ar exista „avantaje ale trecerii de la ora de vară la ora de iarnă și invers”. Un avantaj clar dacă nu mai schimbăm ora, spune el, ține de sănătatea noastră. Mai precis, corpul nu mai trebuie să se ajusteze cu o oră de la ora de vară și ora de iarnă.
Potrivit europarlamentarului, Comisia Europeană a făcut o propunere, de a nu mai schimba ora. Totuși, nu s-au putut pune de acord după care cele 27 de state membre ale UE au dezbătut această propunere.
În acest context, nu s-a întâmplat nimic, spune Siegfried Mureșan. În opinia lui, măsura ar urma să fie aplicată „mai mult timp de acum încolo, în România și în toată Uniunea Europeană”.
Europarlamentarul spune că unele state doreau să nu mai facem schimbarea și să rămânem tot anul pe ora de iarnă. Totuși, unele doreau să nu mai facem schimbarea și să rămânem tot anul pe ora de vară. Exista și o a treia tabără care și-ar fi dorit să facem schimbarea.
„Există avantaje ale trecerii de la ora de vară la ora de iarnă și invers. De exemplu reducerea consumului de energie, fiindcă oamenii rămân mai mult treji, folosesc mai mută energie iarna, pe programul de iarnă. Există însă și avantaje de a nu schimba ora, în primul rând pentru sănătatea noastră, corpul nu mai trebuie să se ajusteze cu o oră de la ora de vară și ora de iarnă. Deci există argumente pro și contra.
Comisia Europeană a făcut o propunere, de a nu mai schimba ora. După care cele 27 de state membre ale UE au dezbătut această propunere și nu s-au putut pune de acord, de aceea nu s-a întâmplat nimic, nu s-a efectuat nicio schimbare, de aceea rămânem pe ora de iarnă și ora de vară și cred că o să rămânem așa pe mai mult timp de acum încolo, în România și în toată Uniunea Europeană.
Cele 27 de state nu s-au putut pune de acord, unele doreau să nu mai facem schimbarea și să rămânem tot anul pe ora de iarnă, unele doreau să nu mai facem schimbarea și să rămânem tot anul pe ora de vară și unele și-au dorit să facem schimbarea. Nu s-au putut înțelege, așa că lucrurile rămân cum sunt”, a declarat Mureșan.