Trecem la ora de iarnă. Ceasurile se vor da înapoi cu o oră în România în noaptea de sâmbătă spre duminică, 26 spre 27 octombrie. Dar cum ne poate afecta organismul această schimbare?
Zilele se scurtează, vremea devine tot mai rece și, așa cum ne-am obișnuit deja, ora se schimbă. În România, ceasul se dă înapoi cu o oră, ora 4:00 devine ora 3:00.
Cum ne afectează organismul trecerea la ora de iarnă
Pentru unii, s-ar putea să nu pară mare lucru. La urma urmei, asta înseamnă o oră în plus în pat, dimineața. Așa că e o veste bună pentru somnul nostru.
Din păcate, această schimbare poate fi mai dăunătoare decât bănuim, din cauza impactului pe care îl are asupra ritmului nostru circadian.
Acest ceas intern se bazează pe indicii precum expunerea la lumină și timpul de somn și mesele noastre, pentru a controla totul, de la temperatura corpului și funcția cognitivă până la somnolență și hormoni.
Mai exact, această schimbare a ceasului ne poate afecta calitatea somnului și capacitatea de concentrare, potrivit Stylist.co.uk.
Vestea bună este că este posibil să contracarați o parte din impactul schimbării ceasurilor ceasului – trebuie doar să știți de unde să începeți.
Experții oferă cele mai bune sfaturi pentru a face cât mai ușoară tranziția de la ora de vară (sau BST) la ora medie Greenwich (GMT).
1. Ajustați, treptat, programul de somn
Unul dintre cele mai eficiente lucruri pe care le puteți face pentru a vă îmbunătăți calitatea somnului este să respectați un program de somn consecvent (adică să mergeți la culcare la aceeași oră și să vă treziți la aceeași oră în fiecare zi).
De obicei, după schimbarea ceasului, multor oameni le este mai greu să adoarmă și să se trezească dimineața. Pentru că nivelurile de melatonină și cortizol (hormonii care ne ajută să adormim și, respectiv, să ne trezim, și care sunt produși de ritmul nostru circadian) sunt eliminate de această sincronizare.
O modalitate bună de a rezolva acest lucru este să începeți pur și simplu să vă schimbați programul de somn puțin mai devreme.
„În zilele premergătoare schimbării ceasului, începeți să vă schimbați ora de culcare, cel mai bine cu 10-15 minute mai devreme, în fiecare noapte”, spune dr. Seeta Shah, consilier de somn. „Această ajustare treptată ajută corpul să se aclimatizeze la schimbarea orei, fără a simți un șoc”, adaugă el.
2. Folosiți lumina în avantajul vostru
Deoarece ritmul nostru circadian este foarte afectat de lumină, puteți folosi lumina pentru a ajuta corpul să se adapteze la schimbarea ceasului. Singura problemă? Când ceasurile se schimbă în luna octombrie, diminețile devin mai luminoase și se întunecă mai repede, așa că trebuie să știm când și de unde primim lumină.
”Prima modalitate de a contracara această schimbare de lumină este de a crește expunerea la lumina naturală, după ce Soarele a răsărit. Acest lucru este deosebit de important dimineața”, spune dr. Shah.
„Lumina naturală este crucială pentru reglarea ritmului circadian al corpului tău”, explică ea. „ Dimineața, încercați să ieșiți afară și să vă expuneți la cât mai multă lumină naturală, deoarece acest lucru ajută să semnalați corpului că trebuie să fiți treaz și alert, reducând riscul de a vă simți somnolent pe parcursul zilei, după schimbarea ceasului”, adaugă ea.
Pe de altă parte, expunerea la prea multă la lumină – în special seara – poate perturba producția de melatonină. Folosiți în dormitor perdele opace, pentru a opri lumina, dimineața devreme. Acest lucru poate ajuta, de asemenea, să dormiți mai mult timp!
3. Mare atenție la consumul de cofeină!
Este normal să te simți puțin mai obosit decât de obicei după trecerea la ora de iarnă, mai ales că aceasta are efecte asupra calității somnului.
Cu toate acestea, dr. Shah avertizează asupra consumului de cofeină, pe care unii o consideră cea mai bună modalitate de a lupta împotriva somnolenței.
„Deși cofeina poate crește, temporar, energia, poate perturba și capacitatea de a adormi”, spune ea. „Limitarea cantității de cafea și a altor băuturi cu cofeină, după-amiaza și seara, va ajuta organismul să se adapteze la orele de somn”, adaugă ea.