Ora de vară 2022. Când vom da ceasurile înainte? Urmează cea mai scurtă zi din an

Amintim că trecerea la ora de vară are loc în fiecare an, la sfârșitul lunii martie. În România, acest sistem a fost introdus pentru prima dată în 1932. Mai apoi, în anul 1943, trecerea la ora de vară a fost suspendată până în anul 1979, când a fost reintrodusă.

În anul 1996, orarul a fost prelungit în Europa cu încă o lună, pentru a profita la maximum de orele de lumină. Din 1997 și până în momentul de față, ora de vară începe în România în ultima duminică din martie și se încheie în ultima duminică din octombrie, precum în toate țările europene.

Totodată, Parlamentul European a votat în 2019 o propunere de renunțare la obligativitatea trecerii la ora de vară la nivelul UE. Chiar și așa, fiecare stat membru va avea dreptul să decidă dacă va păstra sistemul de schimbare a ceasului sau nu.

Ora de vară a fost prima dată propusă de un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, în 1895. 110 ţări din întreaga lume folosesc mecanismul de schimbare a ceasului în ziua de astăzi.

De asemenea, Islanda este singura ţară europeană care nu folosește ora de vară. Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, însă a renunţat după 20 de ani, pe motiv că nu vrea să streseze cetăţenii.

Care sunt efectele trecerii la ora de vară?

Trebuie menționat că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obișnuit. Totuși, un profesor asistent la Universitatea Yale a explicat că persoanele care suferă de anumite probleme de sănătate ar putea suferi consecințe mai serioase.

„Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program. Totuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord”, spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale.