Mai avem puțin timp și vom trece la ora de vară 2023. Vom dormi cu o oră mai puțin și asta pentru că vom renunța la programul de iarnă. Românii trebuie să fie pregătiți să dea ceasul cu o oră înainte. Trecerea la ora de vară se va face curând, în doar câteva zile.
Mai exact, ora de vară 2023 se va aplica din weekendul următor, când ora 03:00 va deveni ora 04:00. Ceasurile la ora de vară se vor schimba în ultimul weekend din luna martie.
Anul acesta acest lucru se va întâmpla în data de 26 martie. Aceasta va fi cea mai scurtă noapte din an, în care vom dormi cu o oră mai puțin. Acest lucru se întâmplă la scurt timp după ce are loc Echinocțiul de primăvară, care are loc în data de 21 martie. Așadar, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna martie românii trec la ora de vară. Teoretic, ziua de 26 martie va avea doar 23 de ore, însă această oră va fi recuperată atunci când vom trece înapoi la ora de iarnă.
Echinoțiul de primăvară marchează începutul primăverii astronomice, dar și faptul că ziua este egală cu noaptea. Din acest punct ziua începe să crească până în data de 21 iunie, când va avea loc Solstițiul de vară, moment în care ne vom bucura de cea mai lungă zi din an. Revenirea la ora de iarnă va avea loc într-o duminică, în data de 29 octombrie 2023, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00. Atunci, ziua va avea 25 de ore și vom putea spune că aceea este cea mai lungă noapte din an.
Acest sistem, al orei de vară și de iarnă, presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor astfel încât să putem beneficia mai mult timp de lumina naturală.
În interiorul Uniunii Europene au existat dezbateri care înclinau să se renunțe la ideea de a da ceasul înainte și înapoi
În urmă cu câțiva ani, țărilor din UE li s-a cerut să aleagă între ora de iarnă și cea de vară, astfel încât oamenii să nu mai fie afectați de această schimbare. Autoritățile române au stabilit atunci ca țara noastră să rămână la ora de iarnă pe parcursul întregului an, știut fiind faptul că, totuși, ora de iarnă este considerată standard. Pe fondul pandemiei de COVID-19, procesul de a alege între ora de iarnă și ora de vară a fost amânat pe termen nedeterminat.
Conform unui studiu realizat de Universitățile din Washington și Arkansas, de către Steve P. Calandrillo și Dustin E. Buehler, schimbarea orei de vară a dus la scăderea numărului de accidente rutiere.
„Este mai multă lumină seara, atunci când au loc majoritatea accidentelor fatale, când oamenii vin spre casă după o zi obositoare la birou. Mai mult, rata criminalităţii ar putea scădea pentru că mai mult de jumătate dintre infracțiuni au loc în orele de după lăsarea întunericului, după-amiaza târziu sau seara”, arată rezultatele cercetării. De asemenea, o serie de alte studii au demonstrat că trecerea la ora de vară poate duce la înflorirea unor ramuri economice, de exemplu industria HoReCa. Reprezentanții acestui sector consideră că o oră în plus de lumină naturală îi face pe oameni să stea mai mult timp pe străzi, cheltuind astfel mai mulţi bani pe diverse activităţi.
Persoanele care suferă de anxietate si depresie, precum şi vârstnicii ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări. De asemenea, atunci când se schimbă ora, persoanele care au o sensibilitate mai mare a ceasului biologic pot resimți mai intens modificarea și pot ava nevoie de o perioadă mai mare pentru acomodare.