Ora de vară 2024. Când se schimbă ora în România. Dăm ceasul înainte

ora de vară, ora de iarnă

Ora de vară / SURSA FOTO: Dreamstime

Ora de vară 2024. Când se dă ceasul înainte? Zilele vor deveni mai lungi în curând. Când va începe primăvara astronomică? Cum ne va afecta trecerea la ora de vară?

Pe 31 martie 2024, România va trece la ora de vară

Pe 31 martie 2024, România va trece la ora de vară, marcând începutul unei perioade în care ceasurile vor fi date înainte cu o oră. Această schimbare va determina ultima duminică din martie să devină cea mai scurtă zi din an, cu doar 23 de ore.

În timpul orei de vară, diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore, față de diferența de două ore înregistrată în timpul orei de iarnă. Trecerea la ora de vară în 2024 va coincide cu câteva zile după echinocțiul de primăvară, care este stabilit pentru data de 20 martie 2024. În această zi, durata zilei va fi egală cu cea a nopții. De la acest punct, durata zilei va începe să crească, iar cea a nopții să scadă până la solstițiul de vară din 20 iunie 2024.

Revenirea la ora de iarnă va avea loc duminică, pe data de 27 octombrie 2024. La această dată, ora 04:00 va fi redusă la ora 03:00, conducând la o zi cu 25 de ore. Această schimbare va determina o perioadă în care lumina solară va fi prezentă pe cer pentru mai puține ore, iar noaptea va deveni mai lungă. Acest proces aduce cu sine beneficiul unei ore suplimentare de somn pentru cei aflați în România.

Care este rolul orei de vară?

Scopul introducerii orei de vară a fost să extindă perioada în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui, iar această măsură a fost deosebit de benefică pentru cei implicați în activități agricole.

Sistemul de trecere la ora de vară și înapoi la ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, cu scopul de a economisi energie, în special în perioadele de război sau de crize pe piața petrolului, cum au fost anii 1970.

Ora de vară, avantaje vs dezavantaje

Conform unui studiu realizat de Steve P. Calandrillo de la Universitatea Washington și Dustin E. Buehler de la Universitatea din Arkansas, adoptarea orei de vară ar putea duce la o scădere a numărului de accidente rutiere.

„Este mai multă lumină seara, atunci când au loc majoritatea accidentelor fatale, când oamenii vin spre casă după o zi obositoare la birou. Mai mult, rata criminalităţii ar putea scădea pentru că mai mult de jumătate dintre infracţiuni au loc în orele de după lăsarea întunericului, după-amiaza târziu sau seara”, arată rezultatele cercetării sale.

Steve P. Calandrillo (SURSA FOTO: www.law.uw.edu)

Există sectoare economice care pot prospera odată cu adoptarea orei de vară. De exemplu, profesioniștii din industria HORECA consideră că o oră suplimentară de lumină naturală îi încurajează pe oameni să petreacă mai mult timp în aer liber, ceea ce poate duce la o creștere a cheltuielilor în diverse activități. O cantitate mai mare de lumină solară contribuie la bunăstarea generală și la menținerea sănătății, prin stimularea sintezei de vitamina D și reducerea riscului de „dezordine afectivă sezonieră”.

Totuși, trecerea la ora de vară poate avea efecte negative, deși nu pe termen lung, în cazul tinerilor și al persoanelor sănătoase. În schimb, cei care suferă de anxietate și depresie, precum și vârstnicii, ar putea resimți un disconfort mai pronunțat ca urmare a acestui schimbare de ritm. În momentul schimbării orei, persoanele cu o sensibilitate mai mare a ceasului biologic pot resimți modificarea mai intens. Pot avea nevoie de o perioadă mai îndelungată pentru a se adapta, înainte de a reuși să se trezească mai devreme cu o oră în fiecare zi.

Procesul de adaptare poate dura aproximativ o săptămână deoarece este necesar să ne trezim cu o oră mai devreme decât suntem obișnuiți. Această ajustare poate genera un nivel crescut de stres. Poate determina dificultăți de concentrare la locul de muncă sau în școală.

Despre primăvara astronomică

În emisfera nordică a Pământului, primăvara astronomică debutează odată cu echinocțiul de primăvară, programat să aibă loc în 2024 pe data de 20 martie. În schimb, în emisfera sudică, acest eveniment marchează începutul toamnei astronomice.

În regiunile polare din emisfera nordică, începe perioada lungă a zilei polare, în timp ce în emisfera sudică debutează noaptea polară, fiecare dintre aceste fenomene urmând să dureze aproximativ 6 luni.