Ora de vară 2024 – Când dăm ceasul înainte?
România va trece, în curând, la ora de vară. Anul acesta, trecerea se face pe data de 31 martie. Mai precis, în ultima zi a lunii martie.
În acea zi, ora 03:00 devine ora 04:00. În termeni populari, procesul este cunoscut sub fraza „dormim mai puţin”.
În ceea ce privește ora de iarnă, vom reveni la ea în octombrie. Mai precis, vom da ceasul înapoi pe 27 octombrie. Atunci, ora 04:00 va deveni ora 03:00.
6 moduri surprinzătoare în care corpul tău reacționează la ora de vară
Tot mai multe cercetări indică faptul că schimbarea ceasurilor de două ori pe an ne afectează organismul în moduri surprinzătoare și negative.
Ora de vară dă peste cap ceasul intern al corpului, ceea ce poate afecta negativ sănătatea în moduri la care nici nu ne-am gândi, spune Jocelyn Cheng, doctor în medicină, neurolog și specialist în medicina somnului, vicepreședinte al Comitetului de siguranță publică al Academiei Americane de Medicină a Somnului.
„Lumina este cel mai puternic regulator al ritmului nostru circadian. Atunci când schimbăm expunerea la lumină pe care o primim dimineața și seara, acest lucru îl perturbă”, spune Cheng. „Există consecințe negative asupra sănătății și consecințe în viața reală ca urmare a acestui lucru.”
Iată câteva moduri în care întreruperile cauzate de ora de vară vă pot afecta organismul.
1. Risc mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral
Ora de vară își pune amprenta asupra inimii tale. Un studiu a constatat o creștere de 24% a numărului de atacuri de cord în lunea de după începerea orei de vară.
În plus, numărul persoanelor spitalizate cu fibrilație atrială sau fibrilație atrială – cel mai frecvent tip de bătăi neregulate ale inimii – crește în zilele care urmează schimbării orei de primăvară, potrivit unei analize din 2020 a 6.089 de internări de pacienți la Montefiore Medical Center din New York.
Un alt studiu a constatat că riscul de accident vascular cerebral este cu 8 la sută mai mare în cele două zile care urmează după schimbarea orei de primăvară și de toamnă.
2. Starea de spirit scăzută și depresia
Zilele mai scurte după revenirea toamnei vă pot face să vă simțiți letargici și fără chef. Atunci când nu vă expuneți suficient la lumina soarelui, corpul nu produce la fel de multă serotonină, substanța chimică din creier responsabilă de reducerea anxietății și de creșterea stării de spirit.
De asemenea, obțineți mai puțină vitamina D, iar deficiența de vitamina D a fost legată de depresie și oboseală.
Un studiu a constatat că schimbarea ceasului de toamnă a fost asociată cu o creștere de 11 procente a episoadelor depresive.
3. Deficiențe în procesul decizional
Oamenii de știință știu de mult timp că lipsa somnului vă poate afecta capacitatea de a gândi și de a lua decizii. Studiile arată, de asemenea, că persoanele care nu dorm suficient sunt mai predispuse să își asume riscuri și să facă greșeli.
„În general, privarea de somn elimină funcțiile lobului frontal din corpul nostru – aceasta este partea din creier care ne ține sub control și ne împiedică să facem lucruri pe care nu ar trebui să le facem”, spune Abbott. „Cu cât dormiți mai puțin, cu atât este mai probabil să cedați impulsurilor și cu atât este mai puțin probabil să faceți alegeri bune.”
4 . Dificultăți de memorie și concentrare
Lipsa somnului afectează în mod negativ memoria, capacitatea de atenție și concentrarea, arată cercetările.
Așteptați-vă să fiți mai ușor de distras și mai puțin productivi timp de câteva zile după o tranziție la ora de vară.
Un studiu publicat în Journal of Applied Psychology a relevat o creștere bruscă a „cyberloafing-ului” – utilizarea internetului pentru uz personal și nu pentru muncă – în lunea de după schimbarea orei de primăvară.
„Când dormim, o mulțime de sarcini critice se desfășoară în creierul nostru”, spune medicul Melissa Lipford, neurolog și specialist în somn la Clinica Mayo. „Avem nevoie de un somn bun și profund pentru ca a doua zi să putem face mai multe lucruri în același timp, să învățăm sarcini noi și să fim atenți.”
5. Modificări ale apetitului și pofte
Este posibil să vă simțiți mai înfometat decât în mod normal în săptămâna de după schimbarea orei, ceea ce vă face mai predispus să mâncați prea mult, spun experții.
Toamna, acest lucru se datorează în parte faptului că veți începe să vă simțiți foame cu o oră înainte de ora normală a mesei.
Dar este, de asemenea, și din cauza fluctuației nivelurilor hormonale din creier. Chiar și un mic deficit de somn crește hormonul grelină, care vă face să vă fie foame. De asemenea, suprimă hormonul leptină, care vă ajută să vă simțiți satisfăcut după ce mâncați.
6. Iritație crescută
Știi deja că atunci când ești obosit, starea ta de spirit este afectată. Cercetările indică faptul că este mai greu să-ți reglezi emoțiile atunci când nu ai avut o noapte bună de somn.
Ajută-ți corpul să se adapteze la ora de vară
Începeți să vă adaptați în avans
În zilele premergătoare schimbării orei, mergeți la culcare cu 15 sau 20 de minute mai târziu în fiecare seară. Ajustarea treptată ajută ca schimbarea de oră să fie un șoc mai puțin puternic.
Expuneți-vă la lumina dimineții
De îndată ce vă treziți, încercați să ieșiți afară. Lumina dimineții va trimite un semnal puternic de trezire către creier și vă va ajuta să vă resetați ceasul intern. Dacă nu puteți ieși afară, încercați cel puțin să ajungeți la o fereastră.
Renunță la cafea până la ora 14:00
S-ar putea să fiți tentat să consumați o cantitate suplimentară de cofeină pentru a trece peste criza de la prânz, dar cofeina poate persista în organism și vă poate afecta capacitatea de a adormi.
Practicați o bună igienă a somnului
Pentru a stimula somnul după schimbarea orei, asigurați-vă că dormitorul este întunecat, liniștit și răcoros. Evitați alcoolul și dispozitivele electronice înainte de culcare și adoptați o rutină liniștitoare înainte de culcare.