Ora de vară: de ce dăm ceasurile înainte. În țările din emisfera nordică, ceasurile se dau de obicei cu o oră înainte, la sfârșitul lunii martie sau în aprilie și se dau cu o oră înapoi la finele lunii septembrie sau în octombrie.
Ora de vară. De ce au loc, anual, aceste modificări ale orei și cum ne pot influența sănătatea?
Anul acesta, trecerea la ora de vară are loc între 30 și 31 martie în România. Ceasurile trebuie date cu o oră înainte la ora 3:00, care va deveni astfel ora 4:00.
31 martie va fi aşadar ziua cea mai scurtă a anului, cu doar 23 de ore.
Practica a fost sugerată pentru prima dată într-un eseu al lui Benjamin Franklin în anul 1784. Apoi, în 1907, englezul William Willett a militat pentru a da ceasul înainte cu 80 de minute, în patru mișcări, a câte 20 de minute. În aprilie și invers, în septembrie.
În 1909, Camera Comunelor din Marea Britanie a respins un proiect de lege prin care se prevedea ca ceasul să fie dat cu o oră înainte primăvară și se revenea la Greenwich Mean Time în toamnă.
40% din țările de pe glob folosesc ceea ce oamenii numesc ”ora de vară”
După cum scrie VOAnews, au existat numeroase dezbateri cu privire la această practică. Acum, aproximativ 70 de țări – aproximativ 40% dintre cele de pe glob – folosesc ceea ce oamenii numesc ora de vară.
Războaiele mondiale au influențat apariția orei de vară
Germania a început să folosească ora de vară în timpul Primului Război Mondial. Se dorea economisirea de energie. Au urmat curând și alte țări, inclusiv Statele Unite.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, SUA au instituit ceea ce a fost numit „ora de război” la nivel național. De data aceasta pe tot parcursul anului.
După al Doilea Război Mondial, în Statele Unite a apărut un mozaic de cronometrare. Unele state păstrând ora de vară, altele renunțând la aceasta.
Pentru a pune capăt confuziei, în 1966, Congresul SUA a adoptat Uniform Time Act, care prevede că statele pot implementa sau nu ora de vară, dar trebuie să se decidă la nivel de stat.
Rusia, Islanda și Asia nu au ora de vară
Legea prevede, de asemenea, ziua în care se trece la ora de vară și la care se încheie în toată țara.
În Statele Unite, fiecare stat, cu excepția Hawaii și Arizona, respectă ora de vară. În întreaga lume, Europa, mare parte din Canada și o parte din Australia implementează ora de vară, în timp ce Rusia și Asia nu o fac.
Conform legislației UE, ceasurile din toate statele membre se întorc cu o oră în ultima duminică din octombrie și se dau înainte cu o oră în ultima duminică din martie.
Islanda este singura țară care nu își schimbă ora, respectând, în schimb, fusul orar al Europei de Vest pe tot parcursul anului.
Din 2021 urma să se renunţe la schimbarea orei de vară şi a orei de iarnă în UE, însă din cauza pandemiei, statele europene nu au mai pus în aplicare directiva.
Cum ne afectează sănătatea
Deși majoritatea oamenilor de știință în domeniul somnului preferă ora standard permanentă, mulți economiști și experți în afaceri preferă ora de vară permanentă.
Academia Americană de Medicină a Somnului (AASM) pledează pentru permanentizarea orei standard la nivel național.
Oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară. Deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care au anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.
Unele studii au demonstrat că în perioada verii sunt mai puţine infracţiuni şi accidente rutiere. În plus, oamenii consumă mai puţină energie electrică. De asemenea, se pare că ţările care au mai multe ore de lumină naturală au și locuitori mai fericiţi.