Ora de vară. În luna martie, trecerea la ora legală ne va aduce aminte că vara se apropie cu pași repezi, datorită zilelor care vor deveni din ce în ce mai lungi. Există însă o țară care vrea să desființeze această schimbare.
Trecerea la ora de vară. Schimbarea orei va avea loc între sâmbătă, 30 martie 2024, și duminică, 31 (Paștele catolic). La ora 2 se va trece automat la 3 dimineața, asta în Italia.
Așadar, în acea zi se va dormi cu o oră mai puțin. Însă a doua zi, apusul va avea loc o oră mai târziu, oferindu-ne posibilitatea de a ne bucura de o oră suplimentară de lumină naturală.
Italia ar vrea să desființeze trecerea la ora de vară
De ani buni s-a vehiculat despre posibila eliminare a schimbării orei în Italia. Este însă important să reținem că, în special, țările din nordul Europei au fost cele care au făcut presiuni pentru această potențială abolire.
De fapt, având în vedere poziția lor geografică, în lunile de vară aceste țări nu observă un beneficiu deosebit în schimbarea orei. În schimb, este mai convenabil pentru țările mediteraneene, inclusiv pentru Italia. Prin urmare, schimbarea de oră va continua și în următorii ani în Italia, conform informațiilor de pe meteo.it.
Cu mulți ani în urmă, în Italia, se folosea termenul „ora de vară” pentru a descrie o perioadă distinctă de cea a orei legale. Această perioadă era utilizată în lunile cele mai calde ale anului, când există mai multe ore de lumină solară, pentru a profita la maxim de lumina naturală.
Această perioadă începea în primăvară și dura până în toamnă. Schimbarea orei asigura că orele de lumină solară coincid cu orele de activitate ale majorității populației, contribuind astfel la economisirea de energie. Fără „ora de vară„, câteva ore de lumină ar fi „pierdute” până în momentul începerii activităților de muncă ale populației.
Cum ne afectează trecerea de la ora de iarnă la cea de vară? Când are loc schimbarea în România?
Schimbarea orei afectează viața de zi cu zi a sute de milioane de oameni. Trecerea la ora de vară are loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară. Acesta are loc pe 21 martie și marchează începutul primăverii astronomice.
Astfel, în România, trecerea la ora de vară are loc între 30 și 31 martie. Ceasurile trebuie date cu o oră înainte la ora 3:00, care va deveni astfel ora 4:00. Astfel, 31 martie va fi ziua cea mai scurtă a anului, cu doar 23 de ore.
Echinocțiul de Primăvară marchează începutul primăverii astronomice în emisfera nordică și al toamnei în emisfera sudică, unde are loc Echinocțiul de Toamnă.
La Echinocțiul de Primăvară, Soarele trece prin punctul vernal. Acesta este unul dintre cele două puncte în care ecliptica intersectează ecuatorul ceresc.
În această perioadă, ziua și noaptea sunt de durată egală. Durata zilei va crește constant până la Solstițiul de Vară, când se înregistrează cea mai lungă zi și cea mai scurtă noapte a anului. Mai multe puteți afla aici.