În urma unor situații de urgență energetică și în perspectiva apariției altora, pe măsură ce efectele schimbărilor climatice s-au intensificat, ora de vară arată, dintr-o dată, mult mai bună, pentru guvernul brazilian.
La finele anului trecut, autoritățile au impus revenirea la ora de vară, pentru a conserva energia pe fondul unei secete istorice care a amenințat generarea de energie hidroelectrică și a crescut facturile la lumină.
„Vreau să subliniez votul meu clar față de ora de vară, ca o politică pentru țară”, declara, în octombrie, Alexandre Silveira, ministrul mineritului și energiei din Brazilia.
Oamenii și guvernele din întreaga lume au aceeași problemă, ajungând adesea la concluzii contradictorii, scrie publicația americană, scrie Washington Post.
Greu să mulțumești toată lumea
Țări ca Azerbaidjan, Mexic și Samoa, au eliminat-o. Între timp, Iordania, Namibia și Turcia au mers în direcția opusă, optând pentru ora de vară permanentă. Rusia, descoperind că nu există nicio modalitate de a găsi ora care să mulțumească pe toată lumea, a încercat mai întâi permanentizarea orei de vară, apoi a renunțat la ea.
Statele Unite au fost prinse și ele în această mare dilemă. Majoritatea americanilor ar vrea o schimbare, a constatat un sondaj de la Universitatea Monmouth, în 2022, dar nu se pune de acord cu privire la ceea ce ar trebui să fie. Unii doresc ca ora de vară să fie permanentă, în timp ce 13% preferă „ora standard”, când ceasurile se dau înapoi.
Trump, la fel de indecis ca americanii privind ora de vară
Președintele ales Donald Trump pare la fel indecis în această problemă ca și restul americanilor.
„A face ora de vară să fie permanentă este ok!” a postat Trump, pe Twitter, în 2019. Apoi, în 2024, a scris: „Eliminați ora de vară!”.
Pe măsură ce anii au trecut, un număr tot mai mare de brazilieni au început să se simtă diferit. Unii au ajuns să prefere viața fără ora de vară, în special cei care fac naveta pe distanțe lungi și nu mai sunt forțați să-și părăsească casele pe întuneric.
Aproximativ un sfert dintre brazilieni, conform unui studiu publicat în Annals of Human Biology, au spus că nu se simt bine cu abolirea orei de vară. Sondajele au arătat că, în cele din urmă, decizia a pierdut sprijin.
Brazilia, cea mai mare țară din America Latină, este lider global în energia verde. Potrivit Camerei de Comercializare a Energiei Electrice din Brazilia, 93% din electricitate provine din surse regenerabile, majoritatea hidroenergetică. Această putere a lăsat țara vulnerabilă la încălzirea globală.
Pe măsură ce temperaturile s-au încălzit și secetele au devenit mai frecvente, rezervele de apă ale țării au scăzut, punând în pericol sursa sa primară de energie. Ministrul energiei a declarat că decizia de a elimina ora de vară a fost o extravaganță, pe care Brazilia și-o putea permite cu greu.
„A fost un lucru extrem de iresponsabil, fără nicio bază științifică”, a spus oficialul.