Se schimbă ora în 2025. Trecem la ora de vară în ultimul weekend din luna martie, mai precis în noaptea de sâmbătă, 29 martie. Ziua devine din ce în ce mai lungă și, în curând, vom schimba ceasurile. La finele lunii martie vom trece la ora de vară.

Zilele devin mai lungi în America de Nord, unele zone câștigând mai mult de o oră de lumină solară pe parcursul lunii februarie. Zilele mai lungi și mai luminoase sunt un preludiu la ritualul anual al trecerii la ora de vară, conform presei americane.

În România, trecem la ora de vară în ultimul weekend din luna martie, și anume în noaptea de sâmbătă, 29 martie.

Când se trece la ora de vară în 2025

În SUA, trecerea la ora de vară va avea loc duminică, 9 martie 2025. Hawaii și Arizona, cu excepția Națiunii Navajo, situate în Arizona, New Mexico și Utah, sunt singurele state care nu respectă schimbarea orară bianuală și rămân la ora standard pe tot parcursul anului.

Cum a apărut ideea trecerii la ora de vară

Mai multe state americane au propus legi pentru a pune capăt practicii schimbării orei de două ori pe an, dar legislația nu a intrat încă în vigoare. Sunshine Protection Act a fost introdusă în Congres, dar proiectul de lege nu a trecut de Senat și Camera Reprezentanților pentru a ajunge pe biroul președintelui.

Departamentul de Transport al Statelor Unite este responsabil pentru supravegherea orei de vară și a tuturor fusurilor orare din SUA. Ideea orei de vară a apărut pentru prima dată în mintea celebrului om de știință Benjamin Franklin, în anul 1784. Acesta a scris un eseu, intitulat ”An Economical Project” în care a emis câteva idei interesante pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat.

Una dintre aceseta era introducerea unei perioade de timp pe durata verii. Ideea lui Franklin a fost preluată de catre William Willett, un constructor britanic, care, într-o dimineață de vară, în jurul orei 6.00, a observat că, deși afară era lumină, toate obloanele caselor din oraș erau închise. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, președintele Franklin Roosevelt a implementat o nouă oră de vară pentru întreaga țară, care a fost folosită pe tot parcursul anului.

O lege din 1966 a stabilit DST ca standard național

Adoptarea oficială a orei de vară în SUA a avut loc în 1966, odată cu implementarea legii Daylight Saving Time. Această lege a stabilit DST ca standard național și a oferit statelor americane posibilitatea fie de a schimba ora, fie de a rămâne la ora standard pe tot parcursul anului. În efortul de a economisi energie, guvernul federal a prelungit ora de vară în 2007.

Acum, ora de vară începe la ora 2 dimineața, în a doua duminică a lunii martie, și se termină la ora 2 a.m. în prima duminică a lunii noiembrie. Deși statelor li se permite să renunțe la ora de vară conform legii federale, acestea trebuie să primească aprobarea Congresului, înainte de a adopta ora standard permanentă pe tot parcursul anului.

Câștigăm sau pierdem o oră?

Odată cu trecerea la ora de vară, ne dăm ceasurile cu o oră înainte, iar asta duce la pierderea unei ore de somn, pe măsură ce ziua devine acum de 23 de ore.

Peste 70 de națiuni la nivel global respectă ora de vară. Cu toate acestea, cantitatea exactă de energie care se economisește la nivel global în fiecare an datorită trecerii la ora de vară nu este cunoscută.