Ora pământului va fi celebrată în această seară în intervalul 20:30-21:30, în toată lumea. Este acea zi din an în care toată planeta renunța la susele de curent pentru o oră. În România, Administraţia Prezidenţială a informat că iluminatul interior şi exterior al Palatului Cotroceni va fi întrerupt, sâmbătă seara, timp de o oră cu ocazia „Orei Pământului”.
Ora pământului, celebrată la Cotroceni
„Ora Pământului (Earth Hour) este în prezent una dintre cele mai mari mişcări mondiale pentru protecţia mediului şi mobilizează milioane de oameni care, timp de o oră, sting luminile pentru a arăta angajamentul şi sprijinul pentru Planeta noastră. Administraţia Prezidenţială se alătură şi în acest an acestui demers internaţional, care va avea loc sâmbătă, 27 martie 2021, în intervalul orar 20,30-21,30, prin întreruperea iluminatului interior şi exterior al Palatului Cotroceni„, arată Administraţia Prezidenţială.
„Ora Pământului” îşi propune să „crească gradul de conştientizare cu privire la protejarea mediului înconjurător pentru a combate criza climatică şi pentru a ne asigura propria sănătate şi prosperitate”, se artă în anunțul Administrației.
„Stingerea pentru o oră a luminilor este un gest simbolic anual, dar protejarea Planetei este o responsabilitate zilnică a fiecăruia dintre noi”, subliniază Administraţia Prezidenţială.
Ora pământului este celebrată în toată lumea
Monumentele şi spaţiile publice din Noua Zeelandă vor fi primele din lume în care sistemele de iluminat vor fi oprite timp de 60 de minute, sâmbătă, cu ocazia Orei Pământului, informează DPA.
Organizatorii acestui eveniment global încurajează ţările din lumea întreagă să stingă luminile din spaţiile publice timp de o oră, pentru a atrage astfel atenţia asupra modificărilor climatice.
Sky Tower din oraşul Auckland şi clădirea Parlamentului din Wellington îşi vor opri sistemele de iluminat la ora locală 20:30 (0.7:30 GMT), a anunţat Livia Esterhazy, directoarea organizaţiei de mediu WWF New Zealand.
După aceea, diverse monumente din lumea întreagă, inclusiv Empire State Building din New York, Turnul Eiffel din Paris şi Opera din Sydney îşi vor stinge luminile în semn de solidaritate cu acest eveniment global, a adăugat ea.
Guvernul din Noua Zeelandă a declarat stare de urgenţă climatică în 2020 şi doreşte să reducă emisiile naţionale de gaze cu efect de seră, pentru ca omenirea să poată să atingă un obiectiv global, ce constă în limitarea creşterii temperaturii de pe Terra cu cel mult 1,5 grade Celsius în raport cu era preindustrială.
Ora Pământului este un eveniment care a fost creat în 2007 în Australia. De atunci, multe ţări i s-au alăturat, iar peste 190 de state şi teritorii au participat la ediţia sa din 2020.
Sursă foto: Dreamstime