Guvernul stinge lumina. Este vorba, de fapt, de participarea la campania globală Ora Pământului. Iată cum va marca Executivul acest eveniment, potrivit premierului Marcel Ciolacu.
Ora Pământului este marcată şi de Guvernul României, anunţă Marcel Ciolacu
Guvernul României se alătură campaniei Ora Pământului (Earth Hour) şi în acest an, a anunţat premierul Marcel Ciolacu.
Pentru asta, luminile vor fi stinse sâmbătă seară, timp de o oră, în clădirea Guvernului.
Palatul Victoria va stinge lumina între orele 20:30 şi 21:30, marcând astfel campania globală de mediu Ora Pământului.
Marcel Ciolacu a subliniat că Pământul este „casa noastră, a tuturor” şi trebuie să devenim cât mai responsabili faţă de protejarea mediului înconjurător.
„Domeniul energiei are o importanţă strategică pentru oricare dintre statele lumii, nu doar prin prisma resurselor de care dispunem la nivel global, ci şi din punct de vedere al responsabilităţii faţă de mediu şi însăşi viaţa pe planeta Pământ, care este casa noastră, a tuturor”, a transmis prim-ministrul.
România se preocupă intens de domeniul energiei verzi, adaugă Marcel Ciolacu. În plus, devenim tot mai puţin dependenţi de resursele energetice din Rusia şi investim în soluţii tehnologice moderne în domeniu. Finanţarea din PNRR este un ajutor vital în acest întreg proces.
„Preocupările actuale pentru tranziţia către energia verde şi reducerea dependenţei de resursele ruseşti sunt preocupări inclusiv ale României, care rămâne ferm angajată în continuarea investiţiilor în infrastructura energetică în pas cu cele mai noi soluţii tehnologice, iar finanţările prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă reprezintă şi în acest domeniu o oportunitate”, a mai indicat şeful Guvernului.
Un gest simbolic care trebuie să rămână în conştiinţa cât mai multor români
Marcel Ciolacu a explicat şi de ce Executivul de la Bucureşti se alătură campaniei Ora Pământului, stingând lumina timp de o oră la Palatul Victoria.
Este „un gest de responsabilitate”. Românii trebuie să înţeleagă că fiecare dintre noi trebuie să îşi asume acţiuni concrete pentru a asigura „siguranţa climatică a planetei”. Premierul Ciolacu a adăugat că şi alte instituţii şi organizaţii din România şi din întreaga lume marchează astfel Ora Pământului.
„Sunt eforturi menite să asigure eficienţă în termeni economici, dar şi tranziţia către o economie verde şi combaterea schimbărilor climatice, obiective în care România este profund angajată ca stat membru al Uniunii Europene.
Gestul acesta simbolic de a stinge pentru o oră lumina pe care inclusiv Guvernul României îl face astăzi, ca în fiecare an, alături de alte instituţii, organizaţii nonguvernamentale şi simpli cetăţeni din întreaga lume, îmi doresc să rămână în conştiinţa cât mai multor români ca un gest de responsabilitate şi acţiuni concrete pe care fiecare dintre noi ar trebui să ni le asumăm pentru siguranţa climatică a planetei”, a încheiat Marcel Ciolacu.
Ce este, de fapt, evenimentul Earth Hour?
Ora Pământului reprezintă un eveniment dedicat promovării acțiunilor pentru protejarea planetei noastre. A debutat în urmă cu mai bine de 15 ani. În acest an, Ora Pământului va avea loc pe data de 23 martie 2024, la ora 20:30.
Oamenii de oriunde de pe glob, la fel și companiile și autoritățile locale, sunt cu toţii îndemnați să stingă luminile în locuințe sau în clădirile în care își desfășoară activitatea, timp de o oră în această seară.
Potrivit unui studiu, oprirea curentului, cu ocazia Orei Pământului, a redus consumul de energie electrică în medie cu 4%. Studiul a adunat informații din 10 țări, timp de 6 ani.
„O oră, în care alături de familie sau prieteni să faceți ceva pentru a proteja natura: gătiți folosind ingrediente locale, reparați haine sau obiecte uzate, reciclați sau plantați un copac.
Nu e mult și nu e nici greu, iar dacă ne adunăm cât mai mulți oameni, avem o șansă să reparăm sau să oprim degradarea naturii și să o ajutăm să devină și mai rezilientă”, spun cei de la WWF România.