Utilizarea internetului mobil, conform datelor ANCOM, se face prin intermediul unui abonament în proporție de 64%, ponderea fiind mai ridicată în zona urbană (68%) decât în cea rurală (55%). Opțiunea lunară de internet mobil, prin intermdiul unei cartele preplătite are o pondere de 52%, fiind mai căutată în zona rurală (63%) decât în cea urbană (48%). Cartela prepay de internet mobil (care include un anumit trafic de date indiferent de perioada de utilizare) este folosită de doar 2% dintre utilizatori, iar plata în funcție de consum de 3%. Menționăm că studiul a adunat răspunsuri multiple, ceea ce înseamnă că o gospodărie poate avea si un abonament și o cartelă prepay sau altceva. De altfel, între opțiunile de internet mobil este inclusă și cea prin stick de net, folosită ca sim într-o tabletă sau ca modem într-un laptop/desktop.

Astfel, aflăm și care este cel mai utilizat furnizor de internet mobil, respectiv Orange cu 48%, urmat de Vodafone cu 29%, Cosmote/Telekom cu 17%, RCS&RDS cu 27% și Romtelecom/Telekom cu 7%.

În categoria „internet prin telefon mobil, smartphone cu abonament” conduce Orange cu 49%, urmată de Vodafone cu 34%, RCS&RDS cu 30%, Telekom cu 17%, Romtelecom cu 7% și Zapp cu 0,1%. La categoria „internet prin telefon mobil, smartphone cu cartela prepay” lider este tot Orange, cu 57%, urmat de Vodafone cu 30%, Teleko cu 21%, RCS&RDS cu 19% și Romtelecom cu 5%.

La categoria „internet prin tabletă, stick, card USB pentru laptop/computer” lider este RCS&RDS cu 60%, urmat de Orange cu 41%, Vodafone cu 29%, Telekom cu 17%, Romtelecom cu 15% și Zapp cu 0,2%. Aici trebuei luat în calcul și faptul că RCS&RDS a oferit gratuit stickul de internet celor care au un abonament de internet fix, iar cifra cumulată a Telekom și Romtelecom o depășește pe cea a Vodafone.

Internetul mobil este utilizat în principal pentru navigare, reţele de socializare şi e-mail, însă şi pentru comunicarea vocală sau mesagerie instant. 78% dintre utilizatori îl folosesc zilnic sau aproape zilnic, iar alţi 15% îl folosesc de 2-3 ori pe săptămână. 76% dintre utilizatorii de internet mobil au în gospodărie şi internet fix, conexiunea mobilă fiind utilizată, de regulă, atunci când nu funcţionează cea fixă.

Studiul citat a fost realizat pentru ANCOM de International Consulting Expertise în colaborare cu CCSAS, pe un eșantion de 1.549 persoane fizice din România, care folosesc servicii de acces la internet la puncte mobile, având o eroare maximă de +/-2,5%, la un nivel de probabilitate de 95%.