Orange aşteaptă ca autoritatea de reglementare în comunicaţii şi Consiliul Concurenţei (CC) să se pronunţe cât mai curând în legătură cu situaţia creată prin acordul de preluare a Telemobil de către Cosmote, considerând că grupul Romtelecom-Cosmote va deţine o poziţie dominantă pe piaţa telecom.
„Observăm că această mişcare de consolidare a facut ca Grupul Romtelecom-Cosmote să concentreze un număr semnificativ de resurse de spectru, dintre care amintim ambele licenţe CDMA în Romania şi licenţa 3G. Acumularea acestui numar mare de licenţe va face ca Grupul Romtelecom-Cosmote să deţină pe lângă poziţia dominantă pe care o are pe piaţa de acces fix (bucla locală) şi o poziţie similară pe piaţa de acces mobil. Aşteptăm ca Autoritatea de Reglementare (ANCOM – n.r.) şi Consiliul Concurenţei să rezolve cât mai curând atât situaţia licenţelor CDMA, cât şi a buclei locale”, a declarat Dorin Odiaţiu, directorul de marketing al Orange România, potrivit Mediafax.
Cosmote a semnat un acord pentru preluarea Zapp
Compania Cosmote, a semnat, marţi, un acord pentru achiziţia Telemobil, operatorul reţelei Zapp, care deţine o licenţă 3G, tranzacţia presupunând plata a 61 de milioane de euro pentru acţiuni şi preluarea de către compania elenă a unor datorii şi alte obligaţii financiare în valoare de 146 de milioane euro.
Tranzacţia a fost încheiată cu grupul Saudi Oger, care deţinea Telemobil prin intermediul Inquam România.
Preluarea este supusă aprobării autorităţilor române din domeniul telecomunicaţiilor.
Telemobil avea 374.000 de abonaţi la finele anului trecut. Reţeaua 3G la 2100 MHz a Zapp are, în prezent, acoperire în 23 de oraşe din România. Telemobil deţine şi o licenţă CDMA de 450 de MHz.
Cosmote România, parte a grupului elen OTE, este al treilea mare operator de telefonie mobilă de pe piaţa românească. Cosmote avea 6,1 milioane de utilizatori la finele primului trimestru, cu 45,2% mai mulţi decât în prioada similară din 2008.
Grupul elen OTE mai deţine, în România, 54,01% din capitalul Romtelecom, restul titlurilor (45,99%) revenind Ministerului Comunicaţiilor. Grupul controlează şi reţeaua de magazine IT&C Germanos.
Orange România este cel mai mare operator local de telefonie mobilă, cu 10,118 milioane de clienţi la sfârşitul lunii martie.
SURSA: Mediafax
DETALII:
Citeşte şi UPDATE2: Cosmote a cumpărat Zapp