Orange va încerca să-şi consolideze poziţia în ţări ca Spania şi Italia şi ia în considerare achiziţii pe segmentul telefoniei fixe în Belgia şi România, unde operează numai servicii mobile, a afirmat, luni, directorul general al companiei franceze de telecomunicaţii, Stephane Richard.
De asemenea, Stephane Richard a avertizat că decizia autorităţilor de reglementare de a aproba combinarea activelor din Germania ale Telefonica (Spania) şi Royal KPN (Olanda) ar provoca un şoc în industria telecomunicaţiilor din Europa.
"Dacă Germania acceptă să ajungă la patru operatori de la trei, decizia va duce la un cutremur în Europa, va forţa alte state să-şi reconsidere poziţiile privind consolidarea", susţine Stephane Richard.
Grupul olandez de telecomunicaţii KPN a anunţat recent vânzarea diviziei sale din Germania, E-Plus, către compania Telefonica Deutschland, pentru 5 miliarde de euro în numerar şi o participaţie de 17,6% în noua companie.
Noua companie va concura pentru locul trei în cea mai mare piaţă de telefonie mobilă din Europa şi se va confrunta cu o concurenţă dură din partea rivalelor mai mari Vodafone şi Deutsche Telecom, ambele prezente pe piaţa din România.
Tranzacţia urmează să fie supusă aprobării autorităţilor de reglementare şi a acţionarilor şi va genera sinergii între 5 şi 5,5 miliarde de euro, a anunţat KPN, care este controlată de miliardarul mexican Carlos Slim.
Antoine Colombani, purtător de cuvânt al comisarului european pentru concurenţă, Joaquin Almunia, a declarat, săptămâna trecută, că nu există un număr magic pentru operatorii de telecomunicaţii din regiune.
KPN şi Telefonica încă nu au trimis o notificare Comisiei Europene privind propunerea lor oficială, iar companiile ar putea fi nevoite să ofere concesii, cum ar fi renunţarea la unele active, pentru a obţine aprobarea autorităţilor de reglementare.
În timp ce profiturile sunt sub presiune din cauza scăderii tarifelor şi a investiţiilor necesare pentru modernizarea reţelelor, operatorii de telefonie, de la EE (o societate mixtă între Orange şi Deutsche Telekom) în Marea Britanie, SFR 9 deţinută de Vivendi SA) în Franţa, Telecom Italia SpA şi Yoigo din Spania iau în considerare realizarea de parteneriate sau vânzarea de acţiuni.
"Tranzacţiile înregistrate recent în sectorul telecomunicaţiilor au arătat că politicienii au subestimat uneori realitatea din industria de profil, care impune investiţii semnificative. Nivelul optim pentru concurenţă pare să fie mai degrabă existenţa a trei operatori de telecomunicaţii decât patru", a explicat Richard.
Pe plan intern, Orange se confruntă cu dificultăţi, după ce Iliad a devenit, în 2012, al patrulea operator de telefonie mobilă din Franţa, ceea ce a dus la scăderea preţurilor şi plecarea abonaţilor de la companiile rivale.
Almunia a indicat că ar putea fi util procesul de consolidare din sectorul telecomunicaţiilor, a cărui fragmentare îl preocupă.
Orange România avea, la sfârşitul lunii iunie, 10.200.144 de clienţi, cu aproximativ 154.000 mai mulţi decât în perioada similară din 2012. În prima jumătate a acestui an, compania a raportat venituri totale de 449 milioane de euro, în scădere cu 0,6% faţă de primele şase luni din anul anterior.
Sursa: Agerpres