Achiziționarea Telekom Romania Communications de către Orange, aprobată de Comisia Europeană
În acest context, vicepreşedinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenţei, a oferit o explicație după aprobarea respectivă, în baza Regulamentului UE privind concentrările economice.
„Europenii trebuie să aibă acces la servicii de comunicaţii rapide şi fiabile şi la o panoplie suficientă de soluţii alternative pe piaţă. Graţie acestei decizii şi angajamentelor propuse de Orange, piaţa telecomunicaţiilor din România va continua să ofere servicii de comunicaţii de înaltă calitate la preţuri competitive”, a declarat Margrethe Vestager.
Ancheta Comisiei Europene
Drept urmare a anchetei desfăşurate, Comisia Europeană a constatat, printre altele, că tranzacţia în forma sa inițială ar fi ridicat probleme serioase de concurenţă pe piaţa furnizării cu amănuntul a serviciilor de telecomunicaţii mobile.
Mai exact, Orange ar fi achiziţionat participaţia minoritară de 30 % a TKR în TRMC, unul dintre principalii săi concurenţi de pe această piaţă. Acest lucru ar fi putut reduce stimulentele Orange de a concura cu TRMC și ar fi oferit Orange acces la informaţii sensibile din punct de vedere comercial referitoare la concurentul său.
În acest context, Orange s-a oferit să cesioneze participaţia minoritară de 30 % deţinută de TKR în TRMC către Hellenic Telecommunications Organisation S.A. („OTE”), care este acţionarul majoritar actual al TRMC şi o filială a DT.
Mai mult, operatorul de telecomunicații s-a oferit și să nu implementeze tranzacţia înainte ca TKR şi OTE să ajungă la un acord obligatoriu privind cesionarea, înaintea aprobării de către Comisie atât a desemnării OTE în calitate de cumpărător adecvat, cât şi a aprobării acordului de cesionare şi, în cele din urmă, înainte ca participaţia minoritară să fie transferată către OTE.
Sursă foto: Dreasmstime