Orange a obţinut tot spectrul de care avea nevoie pentru a oferi servicii de ultimă generaţie, iar începând din acest an utilizatorii companiei vor putea naviga la viteze de zece ori mai mari decât în prezent. Orange va oferi servicii 4G în banda de 1800 MHz, urmând ca din 2014 să folosească întreaga gamă de frecvenţe.
Orange a plătit pentru aceste licenţe 227 de milioane de euro şi va investi suplimentar încă 100 de milioane de euro în următorii doi ani pentru a elibera spectru din banda de 900 de Mhz. Acestor investiţii li se vor adăuga investiţiile de implementare a serviciilor 4G.
"Este un moment important atât pentru piaţa telecom, cât şi pentru Orange România, deoarece rezultatele licitaţiei pun bazele evoluţiei pieţei pentru următorii 16,5 ani. Cu această investiţie semnificativă, Orange reconfirmă promisiunea de a îi insoţi pe clienţi în era digitală. Privim cu încredere spre viitor pentru a le oferi românilor în următoarele luni şi în următorii ani, viteze mobile mai rapide datorită acestei noi experienţe 4G", a declarat Jean-Francois Fallacher, CEO Orange România.
Vodafone, servicii 4G din 2013
Vodafone, locul doi în piaţa telecom, a cheltuit cei mai mulţi bani la licitaţie dintre toţi operatori, 228 milioane euro, reuşind de asemenea să cumpere tot spectrul dorit.
"Suntem foarte multumiţi de rezultatele licitaţiei telecom, care ne-au adus spectrul necesar pentru a ne dezvolta în continuare strategia de date mobile, bazată pe tehnologia LTE. Vodafone va fi în măsură să lanseze servicii 4G la începutul anului 2013, ceea ce ne va permite să ne menţinem avantajul competitiv de cea mai performantă reţea de date mobile din România. Deja am obţinut o licenţă 4G de teste şi, în perioada imediat următoare, vom începe să efectuam teste în reţeaua noastră. În acelaşi timp, având în vedere investiţiile pe termen lung la care ne-am angajat prin achiziţia de spectru până în anul 2029, sperăm ca autorităţile vor asigura pe mai departe un mediu previzibil, prin care să susţină investiţiile din industria noastră, " a declarat Inaki Berroeta, CEO, Vodafone România.
Cosmote: "Avem acum toate resursele pentru o dezvoltare durabilă"
Cosmote România, locul trei în piaţă, a anunţat că îşi reînnoiește licenţa deţinută în prezent în benzile de 900 MHz şi 1800 MHz şi că a achiziţionat spectru suplimentar în benzile de 800 MHz, 1800 şi 2600 MHz. Noile licenţe devin valide începând cu 6 aprilie 2014 şi vor fi disponibile pentru o perioadă de 15 ani.
Prin această licitaţie, Cosmote a securizat 50 x 2 MHz de spectru, în deplină conformitate cu obiectivele și strategia de licitație a companiei, prin care va putea susţine nevoile de extindere a reţelei pe termen lung, din punct de vedere al dezvoltării şi al capacităţii de a găzdui toate tehnologiile (2G/3G/4G).
"Am achiziţionat toate blocurile de frecvenţă necesare avansării demersului de extindere a reţelei, în linie cu angajamentul asumat pe termen lung de a furniza tehnologie de vârf şi cea mai bună experienţă de utilizare a acesteia. Astfel, avem acum toate resursele pentru o dezvoltare durabilă, care să ne permită optimizarea reţelei oriunde nevoile consumatorilor o cer. Prin acest spectru substanţial securizat pentru următorii 15 ani începând din 2014, ne-am asigurat că putem continua să răspundem provocărilor competitive pe care le întrevedem. Prin viziune şi perseverență, vom continua epopeea creşterii pe care am început-o în 2005. Credem că telecomul este unul dintre vectorii principali ai economiei naţionale şi investiţia noastră semnificativă în spectru demonstrează faptul că vom continua să ne concentrăm pe oferirea de soluții de comunicare de calitate pentru toţi românii, atât pe segmentul rezidenţial, cât şi pe cel de business", a declarat Stefanos Theocharopoulos, CEO Cosmote România.