Orange scapă de amendă, Vodafone ba

Vodafone, al doilea cel mai mare operator telecom de la noi, amendat cu 28,5 milioane de euro de Consiliului Concurenţei într-un dosar în care operatorul era acuzat de abuz de poziţie dominantă, va face recurs după ce judecătorii au respins cererea de anulare a amenzii.

Vodafone are dreptul să facă recurs în 15 zile de la verdict. Orange România care a fost amendată cu 35 milioane euro în acelaşi dosar cu Vodafone, pentru aceeaşi acuzaţie, de abuz de poziţie dominantă, a scăpat de amendă după ce judecătorii au acceptat cererea de anulare.  

“Cu toate că sunt speţe similare, Curtea de Apel Bucureşti a menţinut decizia în cazul Vodafone, dar a anulat-o pe cea în cazul Orange. Având în vedere faptul că hotărârea acestei instanţe nu este definitivă, după ce vom primi şi vom analiza motivarea Curţii de Apel Bucureşti în cazul Orange, probabil că vom face recurs la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a spus Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

 “Cu neplacută surprindere am luat act de sentinţa pronuntaţă de Curtea de Apel Bucureşti în litigiul generat de plângerea Netmaster, care a vizat trei operatori – Romtelecom, Orange şi Vodafone. Este dificil de înţeles hotărârea judecatorească, mai exact respingerea cererii de anulare a deciziei de sancţionare pentru Vodafone, în contextul în care pentru ceilalţi doi operatori s-a decis că fapta nu există – în cazul Romtelecom, chiar de către Consiliul Concurentei. Cu atât mai puţin putem înţelege cum aceeaşi instanţă a dat în cursul zilei de ieri decizii diferite pentru Orange şi Vodafone, în dosarul Netmaster.  Suntem însă încrezatori că instanţa supremă va înlătura acest paradox, restaurând astfel un climat firesc de aplicare unitară a  legii”, au declarat oficialii Vodafone România.

În urmă cu şapte ani, operatorul de telefonie fixă Netmaster Communications a reclamat la Consiliul Concurenţei faptul că principalii operatori de telefonie din România, Orange, Vodafone şi Romtelecom, îi refuza dreptul de revânzare a serviciilor de interconectare şi blochează dezvoltarea pieţei.