Orange și Vodafone au discutat despre o fuziune. Ar fi fost cea mai mare de pe piața operatorilor de telefonie mobilă
Orange, cel mai mare operator de telefcomunicații din Franța, și Vodafone, companie de telecomunicații din Marea Britanie, au purtat mai mult discuții în vederea unei fuziuni pe bază de egalitate, notează Reuters care mai scrie că discuțiile au avut loc de la jumătatea anului 2020 la începutul anului 2021.
Surse apropiate situației au declarat pentru BFM TV, citat de presa internațională, că proiectul a fost abandonat din cauza opoziției franceze. Reacția Franței vine în contextul în care statul deține o participație de 23% din companie și se teme să nu poardă controlul și să vadă sediul central al noii companii mutându-se la Londra. Cu toate acestea BMF spune că cele două companii ar putea discuta în continuare despre o alianță, dar nu la fel de importantă.
Cele două companii de telecomunicații au refuzat să comenteze această situație, în timp ce Ministerul francez al Finanțelor nu a răspus mediat solicitărilor de comentarii.
Fuziunea ar fi dus la cel mai mare operator de telecomunicații
Potrivit presei internaționale, fuziunea dintre Orange și Vodafone ar fi dus la apariție celui mai mare operator de telecomunicații din Europa, veniturile ridicându-se la 85 de miliarde de euro, respectiv 96 de miliarde de dolari.
De asemenea, BMF a mai notat că Martin Vial, şeful agenţiei de acţionariat a statului francez, APE, a afirmat în acest an că Franţa ar putea aduce modificări pachetului său de acţiuni la compania de telecomunicaţii Orange, pe termen mediu.
Amintim că ambele companii au operaţiuni extinse în Europa, în Africa, operaţiuni concurente în Spania, România, Egipt şi Republica Democrată Congo.
Analiştii de la Jefferies au remarcat că, în legătură cu obiecţiile citate ale statului francez, plecarea lui Stephane Richard de la Orange a fost acum confirmată, iar Olanda a fost sugerată ca soluţie de compromis pentru sediul central.
”Totuşi, credem că turnurile (infrastructura mobilă) şi companiile de servicii din Spania ar fi scenarii mai puţin încărcate din punct de vedere politic”, au spus aceştia.