Orange şi Vodafone au plătit 228 mil. euro, respectiv Orange 227 mil. euro pentru a îşi prelungi licenţele pentru următorii 15 ani, dar şi pentru spectrul necesar lansării serviciilor LTE (4G). Astfel, Orange a anunţat că va oferi servicii 4G bucureştenilor începând din acest an, iar Vodafone de la începutul anului viitor. “Orange va oferi servicii 4G în banda de 1800 MHz, urmând ca din 2014 să folosească întreaga gamă de frecvenţe”, a declarat Mădălina Suceveanu, directorul tehnic al Orange România. Inaki Berroeta, CEO, Vodafone România a spus la rândul său că Vodafone va fi în măsură să lanseze servicii 4G la începutul anului 2013.
Ce înseamnă 4G pentru utilizatori
Long Term Evolution (LTE) sau este tehnologia wireless capabilă să asigure viteze de conectare la internetul mobil de până la 100 Mbps, de 10 ori mai rapid decât reţelele 3G. Acest lucru înseamnă ca utilizatorii vor putea face video streaming HD pe mobil, videoconferinţe HD cu apel video, se vor putea juca online fără nicio problemă, iar melodiile sau aplicaţiile vor fi descărcate instant. Pentru a putea beneficia de viteza oferită de tehhnologia LTE, utilizatorii vor trebui să îşi achiziţioneze telefoane şi tablete compatibile. Julien Ducarroz, Chief Commercial Officer Orange România, a declarat că odată cu lansarea serviciilor 4G vor fi disponibile şi telefoane sau tablete compatibile. De asemenea, Sorin Manea, managerul diviziei telecom Samsung România, a declarat într-un interviu pentru Capital, că în cazul în care Vodafone sau Orange va lansa o reţea 4G la sfârşitul acestui an, Samsung va aduce terminale compatibile. "În alte pieţe unde această tehologie este implementată, livrăm astfel terminale. Când piaţa o va cere, noi suntem pregătiţi, avem portofoliul dezvoltat", a declarat Manea.
Avantajele răspândirii tehnologiei LTE
LTE va mări capacitatea operatorilor de reţele, permiţându-le să ofere bandă largă mobilă mai rapidă unui număr mai mare de utilizatori la preţuri mai scăzute, revoluţionând astfel piaţa europeană de telecomunicaţii mobile. LTE ar putea asigura pătrunderea comunicaţiilor mobile de banda largă în regiunile mai puţin populate, contribuind la atenuarea „fracturii digitale” dintre zonele rurale şi urbane.
Conform celui de-al doilea raport Ericsson despre traficul mondial de date și piața de telefonie mobilă, până în 2017, 85% din populația lumii va beneficia de acoperire 3G, iar 50% populația lumii va beneficia de acoperire LTE/4G. Numărul de abonamente pentru smartphone-uri va crește de la 700 de milioane în 2011 până la 3 miliarde în 2017.
Ericsson este cel mai important susţinător al dezvoltării unui set de standarde deschise pentru industria LTE şi a avut cel mai mare impact asupra specificaţiilor disponibile pentru această tehnologie. Compania suedeză estimează că deţine 25% din licenţele de bază pentru LTE, ceea ce înseamnă că este cel mai important deţinător de patente din industrie.
Bulgarii ne-au luat-o înainte
Compania suedeză a colaborat cu operatorul M-Tel pentru a-i permite acestuia să lanseze servicii LTE pentru clienţii săi din Bulgaria începând din luna ianuarie 2012. Ericsson nu doar că a furnizat infrastructura, echipamentele şi programele de software necesare, dar a şi proiectat, implementat şi optimizat noua reţea LTE. “Proiectul reprezintă o continuare naturală a demonstraţiei LTE realizată în luna septembrie 2011 şi reprezintă primul pas către dezvoltarea unui pachet de servicii de broadband mobil de calitate disponibil pentru peste 4 milioane de utilizatori. Aceasta este, în acelaşi timp, şi prima dată când servicii LTE devin disponibile în Bulgaria” se arăta în comunicatul suedezilor.