Investigaţiile Consiliului Concurenţei (CC) pe piaţa de telecomunicaţii vor fi încheiate până la sfârşitul acestui an, la fel şi în cazul Poştei şi pe sectorul farmaceutic, a declarat, sâmbătă, în cadrul unui seminar de specialitate organizat la Sinaia, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele CC.

“În 2010, vor fi finalizate cinci dintre cele şase investigaţii demarate în sectorul farma. De asemenea, la fel în ceea ce priveşte investigaţiile pe telecomunicaţii, unde nu şti dacă vor fi sau nu sancţiuni. Tot în acest an, vom încheia investigaţia de la Poştă”, a afirmat Chiriţoiu.

Spre finele anului 2009, autoritatea de concurenţă a declanşat două investigaţii având ca obiect posibile înţelegeri pe piaţa comercializării produselor preplătite de telefonie mobilă.

Prima investigaţie, venită în urma unei plângeri, vizează o posibilă înţelegere între Orange şi distribuitorii acesteia de a nu vinde către anumiţi agenţi economici.

Cea de-a doua, lansată din oficiu de către autoritate, se referă la posibile practici anticoncurenţiale prin stabilirea preţurilor de revânzare şi înţelegeri între agenţii economici implicaţi pe întreg lanţul de distribuţie al Orange, Vodafone şi Cosmote.

Autoritatea de concurenţă are în analiză, din anul 2006, un posibil abuz de poziţie dominantă săvârşit de către companiile Orange, Vodafone şi Romtelecom pe piaţă serviciului de terminare a apelurilor la puncte fixe/mobile în propria reţea publică de telefonie.

În cadrul acestor investigaţii, CC a efectuat inspecţii inopinate atât la sediile celor trei operatori de telefonie, cât şi ale unor distribuitori de produse preplătite de telefonie mobilă. Orange, Vodafone şi Cosmote riscă amenzi ce pot ajunge la 10 la sută din cifra de afaceri.

SURSA: Agerpres