Chiar dacă există o serie de restricții referitoare la masa autovehiculelor și zonele în care pot circula, în anumite cazuri camioanele sunt nevoite să traverseze orașul tocmai pentru a-și îndeplini obligațiile legale. Un exemplu este vămuirea mărfurilor care, așa cum vom vedea, dacă ar fi aplicată în forma simplificată ar ajuta la decongestionarea traficului din orașe, lucru deloc de neglijat în condițiile actuale.
Aplicarea procedurii simplificate de vămuire, puse la dispoziție de legislația vamală, ar îmbunătăți, totodată, și lanțul de aprovizionare al marilor importatori/exportatori din România.
Dar să vedem ce se întâmplă acum. Dacă este vorba de mărfuri care intră sau ies din Uniunea Europeană, prezentarea lor la birourile vamale de destinație sau de plecare este obligatorie pentru efectuarea controlului vamal. Având în vedere că majoritatea importatorilor/exportatorilor din România au depozitele/fabricile de descărcare sau încărcare a mărfurilor situate la marginea orașelor, dar multe dintre birourile vamale de control sunt situate in interiorul acestora, camioanele trebuie sa pătrundă in orașe, ducand la o supra-aglomerare a traficului.
De exemplu, în cazul unui import de mărfuri din Turcia, transportatorul trebuie să își planifice ruta astfel încât camionul să treacă mai întâi pe la biroul vamal din Bucuresti pentru controlul vamal, chiar daca destinatia marfurilor este un depozit de pe autostrada A1. La fel și în cazul exportului, marfa se încarcă de la sediul exportatorului aflat în afara orașului, după care transportatorul trebuie sa treacă din nou pe la biroul vamal din interiorul orașului pentru obținerea liberului de vamă la export.
Implicit se pierde foarte mult timp în trafic și de aici apar întârzieri în lanțul logistic de aprovizionare. Un alt efect este aglomerarea suplimentară a traficului cu aceste autovehicule.
O soluție avantajoasă
O soluție atât pentru a rezolva dificultățile întâmpinate de transportatori, cât și pentru a elimina una dintre cauzele care conduc la blocaje în trafic, este utilizarea de către agenții economici a procedurii de vămuire la domiciliu.
Această procedură, prevăzută de actuala legislație vamală, face posibilă plecarea mijlocului de transport direct de la depozit spre punctul de destinație, fără drumuri inutile către biroul vamal din interiorul orașelor.
De exemplu, conform procedurii de vămuire la domiciliu, se poate efectua controlul vamal, respectiv se poate obține liberul de vamă direct la sediul importatorului/exportatorului. Procedura presupune implicare minimă din partea ofițerilor vamali și se poate efectua chiar și în afara orelor de program ale acestora.
Mai mult, de anul acesta este disponibilă în România și procedura de vămuire centralizată care le permite operatorilor economici care dețin certificarea AEO (Operator economic autorizat) sa depună declarația vamală (de import sau de export) la un singur birou vamal, respectiv cel responsabil de aria unde sunt stabiliți, chiar dacă mărfurile urmează să fie prezentate fizic la alte birouri vamale din țară.
Spre deosebire de alte state din Uniunea Europeană, procedurile simplificate sunt foarte puțin folosite în România, deși aduc avantaje atât pentru optimizarea lanțului de aprovizionare, cât și pentru decongestionarea traficului din marile orașe. Autoritatile vamale incurajează si ele utilizarea vamurii la domiciliu, insa agentii economici trebuie sa faca primul pas pentru autorizare.