1. Beihai, China

Orașul-port Beihai din provincia chineză Guangxi va ajunge în șapte ani să-și dubleze populația. În prezent circa 1,3-1,5 milioane de chinezi și străni locuiesc în Beihai, însă numărul lor crește cu 10,58% în fiecare an. Economia orașul înflorește de la an și ca urmare a poziționării în apropierea unor adevărate orașe-mamut precum Hong Kong, Macau și Hanoi. China încearcă că promoveze orașul-port ca destinație turistică internă.

2. Ghaziabad, India

După ce populația Indiei a depășit un miliard de suflete în anul 2000, analiștii estimează că peste 20 de ani indienii vor fi chiar mai mulți decât chinezii. Ghaziabad a început să se dezvolte profitând de problemele cu infrastructura ale capitalei New Delhi, de dorința indienilor de a scăpa de aglomerație și de înflorirea sectorului IT în zonă. În prezent, în acest oraș locuiesc peste 4,6 milioane de persoane, iar numărul lor crește de la an la an cu 5,2%. În 2006, Newsweek a desemnat Ghaziabad drept unul dintre cele mai dinamice zece orașe ale lumii.

3. Sanaa, Yemen

1,7 milioane de persoane locuiesc în prezent în capitala yemenită și deși nu este cel mai bun loc în care să-ți duci viața, traiul în Sanaa este mai bun decât în oricare alt loc din Yemen. Probabil și din acest motiv populația sa crește cu o rată anuală de circa 5%. Din nefericire, creșterea populației va determina probleme cu alimentarea cu apă. Și revoltele se anunță a fi tot mai dese, în condițiile în care rata șomajului este printre cele mai mari din lume. Circa 40% dintre yemeniți trăiesc cu mai puţin de doi dolari pe zi, iar inflația este estimată că va ajunge la circa 30% în acest an.

4. Surat, India

”Hub”-ul textil al Indiei, Surat a fost pe vremuri, în timpul ocupației britanice, principalul port al țării. Orașul este și în prezent un motor al exporturilor, din fabricile sale ieșind atât atât textile, cât și bunuri de larg consum și bijuterii. Adăpostește circa 4,2 milioane de suflete, crescându-și locuitorii cu circa 5% în fiecare an.

5. Kabul, Afganistan

Este considerat a fi unul dintre cele mai periculoase locuri de pe Pământ: exploziile și atentatele sinucigașe sunt la ordinea zilei. Întregul Afganistan este, de altfel, un imens câmp minat, populația văzând în capitală o șansă la o viață puțin mai bună, mai ales că aici își au sediul și companiile venite să reconstruiască ce a mai rămas din statul arab. Kabul are șase milioane de locuitori, iar numărul lor crește cu circa 4,74% pe an. Organizația Națiunilor Unite avertizează, însă, că în 2050, dacă se va menține ritmul actual de creștere a populației, nu vor exista suficiente rezerve de apă pentru a potoli setea tuturor.

6. Bamako, Mali

Mali, care în traducere înseamnă ”satul crocodlilor”, este orașul african a cărui populație crește cel mai rapid, 4,45% pe an. În prezent în Mali locuiesc circa 1,3 milioane de persoane. Este port pe râul Niger și este folosit pentru exportul de cereale și aur.

7. Lagos, Nigeria

Lagos are dintre toate orașele mai sus aminte cei mai mulți locuitori. În 2010 numărul acestora era de circa 10 milioane și este de așteptat ca în 2015 să ajungă la 15 milioane. Va deveni, astfel, cel mai mare oraș al Africii, devansând Cairo.