Orașele cu cel mai mare „magnetism” din lume. De ce sunt preferate de turiști

turiști

SURSA FOTO: Dreamstime

Când vine vorba de atragerea turiștilor, banilor și afacerilor, anumite orașe sunt, în mod clar, mai bune decât altele. Global Power City Index, realizat anual, își propune să explice de ce. Produs de Fundația Mori Memorial, cu sediul la Tokyo, raportul anual clasifică marile orașe ale lumii în funcție de „magnetismul” lor. Altfel spus, în funcție de capacitatea lor de a atrage oameni, capital și afaceri din întreaga lume. Dacă Londra rămâne în continuare pe prima poziție, Madridul intră pentru prima dată în top 10.

Potrivit Forumului Economic Mondial, Power City Index evaluează orașele pe următoarele șase criterii: economie; cercetare și dezvoltare; interacțiune culturală; condiții de locuit; mediu inconjurator; accesibilitate. Raportul arată, de asemenea, modul în care pandemia a afectat principalele centre urbane din lume.

Care sunt orașele cu cel mai mare „magnetism” din lume

Londra a ocupat primul loc pe lista orașelor din această categorie, pentru al zecelea an consecutiv. Și-a îmbunătățit scorul privind condiții de locuit și mediu, în comparație cu anul anterior, deși ratingul său ridicat pentru accesibilitate a scăzut, din cauza anulării zborurilor pe perioada pandemiei.

Schimbările din ultimii cinci ani arată însă că alte orașe europene ajung din urmă cu Londra, ridicând semne de întrebare cu privire la capacitatea metropolei britanice de a continua să-și domine rivalii europeni.

Tokyo și-a îmbunătățit scorul și a redus diferența față de Londra și New York

New York și-a menținut locul al doilea, îmbunătățindu-și scorul de mediu ca urmare a eforturilor de a face orașul mai puțin poluat. Însă o evaluare mai scăzută în ceea ce privește accesibilitatea la o scădere a scorului său general.

Situat pe locul al treilea, Tokyo și-a îmbunătățit scorul și a redus diferența față de Londra și New York. Găzduirea Jocurilor Olimpice în 2021 a sporit ratingul orașului pentru interacțiunea culturală, în timp ce un scor îmbunătățit pentru flexibilitatea stilului de lucru a însemnat un plus în ceea ce privește criteriul condițiile de locuit.

Parisul s-a situat pe locul patru, urmat de Singapore, pe cinci. Pe poziția a șasea se află Amsterdam, iar pe șapte este Berlin.

Madridul, marea surpriză

Clasamentul este continuat de Seul, marea surpriză fiind Madridul, care a intrat pentru prima dată în top 10, sărind de pe locul 13 pe 9, ca urmare a scorului său foarte mare pentru condițiile de locuit. Capitala Spaniei a ajuns în fruntea clasamentului în această categorie datorită flexibilității privind locul de muncă și a sentimentului de bunăstare, securitate și siguranță de care se bucură rezidenții.

Un total de 48 de orașe sunt clasate în acest Index, iar evaluările arată cum fiecare dintre acestea are anumite puncte forte. De exemplu, la categoria economie, New York a învins Londra, ajungând în același timp în fruntea clasamentului global pentru cercetare și dezvoltare. Stockholm a avut din nou cel mai mare scor la categoria mediu, urmat de capitala daneză, Copenhaga.