În României, Guvernul de la Bucureşti a anunţat pe 21 iulie că a fost finalizat dosarul de candidatură pentru relocarea de la Londra la Bucureşti a Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), în contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană.
Relocarea Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) şi a Autorităţii Bancare Europene (EBA) promite să dea un contribuie semnificativ la economia oraşelor care vor găzdui aceste agenţii.
EMA atrage anual aproximativ 36.000 de experţi la reuniunile sale. În acelaşi timp, odată cu stabilirea sediului, vor fi scoase la concurs sute de locuri de muncă bine plătite.
În total, 19 oraşe se luptă pentru a găzdui sediul EMA, care are 890 de angajaţi, faţă de 170 de angajaţi în cazul EBA.
Agenţia care aprobă şi monitorizează siguranţa medicamentelor din UE poate fi un magnet pentru viitoarele investiţii în sectoarele farmaceutic şi al biotehnologiei.
"Găzduirea EMA va stimula viaţa comunităţii ştiinţifice, ceea ce este o veste bună pentru orice oraş şi va atrage noi companii care vor să îşi mute operaţiunile în Europa. Nu este nicio surpriză că fiecare ţară încearcă să îşi maximizeze oferta într-un fel sau altul", a declarat emisarul special pentru candidatura oraşului Copenhaga.
Frankfurt este considerat oraşul favorit pentru găzduirea EBA
În cazul EMA, oraşe precum Stockholm, Copenhaga, Amsterdam, Dublin, Barcelona, Milano, Viena şi Lille fac eforturi de promovare considerabile.
Comisia Europeană va evalua diferitele oferte până la data de 30 septembrie, pe baza unor criterii convenite anterior precum acces la infrastructură şi posibilitatea continuării activităţilor, înainte ca miniştrii din cele 27 de stat membre UE să ia o decizie prin vot în luna noiembrie.