Oraşele mari, magnet pentru doritorii de un loc de muncă mai bun

Un studiu privind ”menţinerea oraşelor locuibile”,efectuat de Philips România, arată că aproximativ patru din zece români din mediul urban au migrat în oraşul în care locuiesc sau muncesc în prezent. Printre cele mai frecvente motivele ale relocării se numără studiile, aproierea de prieteni sau familie, respectiv un loc de muncă mai bun.

Potrivit studiului, 45% dintre respondenţi doresc un cost mai bun al nivelului de trai, iar 41% doresc o îmbunătățire a nivelului de siguranţă şi securitate. O mare parte din persoanele din București (43%) consideră dezvoltarea transportului în comun, a infrastructurii rutiere şi a parcărilor, o prioritate importantă, în timp ce 56% dintre respondenţi sunt de părere că autoritățile publice ar trebui să se implice mai mult pe piaţa muncii.
”În mediul global actual atât de competitiv, se preconizează că populația urbană a lumii va creşte la patru miliarde până în 2020, ceea ce va pune multe presiuni asupra orașelor care deja se străduiesc să facă faţă numărului actual de locuitori”, spune Ilona Ciaușoiu, country manager Philips România.
”În acest mediu urban în rapidă extindere, planificatorilor urbani le revine responsabilitatea de a se asigura că progresul economic este susţinut de o dezvoltare a infrastructurii pe măsură, astfel încât să se garanteze siguranţa şi bunăstarea cetățenilor”, adaugă aceasta.
Acelaşi studiu arată că Bucureștiul și oraşele mari sunt considerate oraşe mai bune din punctul de vedere al jobului, decât al nivelului de trai.