Aceasta strategie se inregistreaza numai la categoriile medii de venituri. Romanii sunt speriati de valul de cutremure din Turcia, Grecia si Taiwan si de intreruperea apei calde si reci in blocurile cu restante (unde sufera si cei constiinciosi la plata, din cauza datornicilor sau a administratorilor escroci). O casa la curte este mai sigura, facturile sunt individuale si, in plus, are gradina si ofera mai multa intimitate pentru familie. O casa inseamna totusi un efort financiar mai mare (una medie, ca zona si dotari, costa cat un apartament cu trei-patru camere si o garsoniera).
Cei care isi permit apartamente superfinisate, in blocuri noi din zone ultracentrale, nu se sinchisesc de amenintarile Radet si Romgaz; isi instaleaza centrale termice proprii sau, pur si simplu, nu sunt ingrijorati de majorarile de tarife. Si, in consecinta, nici nu vand.
Apartamente vandute
la pret de garsoniera
Cat priveste familiile cu venituri mici, acestea se muta din apartamente cu mai multe camere in altele cu mai putine, tot la bloc, in zone si mai periferice decat cele unde au locuit. Nici vorba de cumparat case in acelasi oras, poate numai la tara. Din bruma de bani pe care-o obtin ca diferenta, trec iarna.
Miscarile tumultuoase ale celor doua categorii care vor sa vanda cat mai repede si nu mai tin astfel la pret au dat peste cap limitele de tranzactionare. In Bucuresti, unde piata ramane totusi cea mai scumpa, agentii imobiliari intalnesc cazuri incredibile, cand proprietari disperati scot la vanzare in cartierele muncitoresti apartamente de trei- patru camere la preturi de garsoniere (8.000-9.000 dolari). Pentru a fi siguri ca le vand, proprietarii fixeaza chiar preturile in lei (110.000.000 -130.000.000). Aceste oferte, altadata exceptii, acum sunt curente. Bazate pe astfel de ponturi, prospera agentiile imobiliare de cartier, ce pun agentii sa mearga din usa in usa, pentru a racola clientii. Aici apar insa cele mai multe cazuri de inselaciune si fals. Tranzactiile lor au construit o piata paralela cu aceea monitorizata de marile agentii.
In toata tara, sunt scoase la vanzare foarte multe apartamente mari, de trei si de patru camere, imbunatatite. Pentru acestea nu exista cumparatori. Marcel Iamandei, director al agentiei imobiliare Apullum din Bucuresti, sustine ca la formarea pretului se tine cont de oferta si de cerere, de zona si de etaj, dar nu se tine cont prea mult de finisaje.
Un potential cumparator nu vrea sa i se ia in calcul si imbunatatirile subiective din punct de vedere estetic (gresie, faianta, tapet, lambriuri din lemn, nise si aplice), cand si le poate amenaja singur, ulterior, dupa gustul propriu. Un client care a cumparat un apartament mare, in urma cu trei ani, la un pret de 14.000 dolari si care a investit in acest timp alti 3.000 dolari in el are acum la vanzare un apartament pe care cere minimum 17.000 dolari. Conform cererii de pe piata nu poate obtine mai mult decat a dat pe el, adica 14.000 dolari.
Banii din banci
se duc spre locuinte
Casele medii, aproape la fel de confortabile ca si apartamentele de trei-patru camere, sunt cele mai solicitate. Preturile lor sunt de minimum 20.000 dolari si urca pana la 50.000 dolari (case, nu vile), in cartierele Capitalei. La limita dintre oras si comunele din jur (zona Chitiliei, Soseaua Alexandriei s.a.m.d.) pretul coboara si la 11.000 -15.000 dolari. Lucian Racaru, director executiv al agentiei Centrul Imobiliar Roman ne-a declarat: „Tot mai multi bucuresteni vor sa se mute la case si accepta chiar zone ocolite pana acum, cum ar fi Rahova, Militari, capatul Colentinei”.
Piata vanzarilor de apartamente si case este influentata si de evenimentele din viata bancara. Caderea Bancorex si a Bancii Albina a reorientat, temporar, un volum substantial de capital catre investitii imobiliare. Banii economisiti prin intermediul bancilor, in care, dintr-o data, depunatorii nu mai aveau incredere, au fost plasati in cumpararea de locuinte. Fluxul a fost revigorant pentru nivelul preturilor, dar de scurta durata. La fel s-a intamplat si in cazul anuntului ca Banca Agricola are probleme.
Per ansamblu insa, scaderea puterii de cumparare a populatiei permite doar mutari dintr-o locuinta in alta si nu noi investitii.
Orasenii cu bani dau bir cu fugitii din blocuri
18 noiembrie 1999, 12:00
Ultima modificare în 18 noiembrie 1999, 14:00
Aceasta strategie se inregistreaza numai la categoriile medii de venituri. Romanii sunt speriati de valul de cutremure din Turcia, Grecia si Taiwan si de intreruperea apei calde si reci in blocurile cu restante (unde sufera si cei constiinciosi la plata, din cauza datornicilor sau a administratorilor escroci). O casa la curte este mai sigura, facturile sunt individuale si, in plus, are gradina si ofera mai multa intimitate pentru familie. O casa inseamna totusi un efort financiar mai mare (una m
Etichete: arhiva,
dolari
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook