Un oraș din România riscă să dispară de pe hartă. În ultimii ani s-a micșorat cu mii de hectare. Ce alte situații îi îngrijorează pe specialiști?
Orașul Mizil riscă să dispară de pe hartă
În România, orașul Mizil, situat în județul Prahova, devine din ce în ce mai mic, iar specialiștii sunt îngrijorați cu privire la posibilitatea dispariției acestuia în viitorul apropiat. Orașul a pierdut în ultimii ani 14.000 de hectare din suprafața sa, iar acest declin rapid îi îngrijorează atât pe locuitorii săi, cât și pe specialiști.
În ultimii 17 ani, Mizil a înregistrat o micșorare semnificativă, conform datelor oficiale și a Atlasului zonelor urbane marginalizate din România. Structura orașului Mizil este descrisă ca fiind tipică pentru un oraș aflat pe „cale de dispariție”. Aria urbană include zone precum mahalale, zona centrală, locuințe de tip social și clădiri ocupate în mod abuziv.
Un aspect îngrijorător subliniat în atlas este starea precară a infrastructurii și a drumurilor din orașul Mizil, care reprezintă un pericol real. Multe dintre căile rutiere nu respectă standardele de siguranță, fiind construite din balast.
Un factor esențial în dezvoltarea și durabilitatea unui oraș este indicele demografic, strâns legat de aspectele economice și sociale. În cazul Mizilului, îmbătrânirea populației a dus la o contractare semnificativă a dimensiunii orașului, contribuind la amenințarea sa cu dispariția.
Specialiștii subliniază că această situație din orașul Mizil pune în evidență necesitatea unor măsuri urgente pentru revitalizarea și regenerarea orașelor mici din România, pentru a preveni pierderea lor și a asigura un mediu urban sustenabil.
Îmbătrânirea populației este o problemă pentru multe orașe
Situația este îngrijorătoarea și în alte țări ale lumii. În Coreea de Sud de exemplu, majoritatea orașelor ar putea să nu supraviețuiască până în secolul următor. Cauza principală este că populația Coreei se va reduce la 15,1 milioane de locuitori în 2117, de la 51,36 milioane în 2017, din cauza ratei scăzute de natalitate prelungite.
În Seul, 23 de districte riscă să dispară până în 2047 – în următorii 26 de ani. Până în 2067, 15 districte, vor avea un risc ridicat de dispariție. Până în 2117, sau peste 96 de ani, toate districtele din Seul, cu mici excepții, vor fi pe cale de dispariție, potrivit unui raport.
De asemenea, specialiștii se așteaptă ca scăderea populației în zonele rurale să fie și mai accentuată.
În plus, viteza de îmbătrânire în societatea coreeană este una accelerată accelerează. În 2018, țara a devenit oficial o societate îmbătrânită, deoarece proporția persoanelor în vârstă (65 de ani și peste) a depășit 14%.