Orașul din România care stă pe o comoară uriașă. Este unică în Europa

romania, harta Romania

SURSA FOTO: Dreamstime

Botoșani, deși este considerat unul dintre județele sărace ale României, ascunde resurse naturale valoroase, precum nisipul sulfuros, ghipsul, bentonita și apele sulfuroase. Aceste comori naturale, de o puritate și calitate remarcabile, rămân totuși nevalorificate.

Botoșani și comoara uitată

Unul din județele sărace din România ascunde o rezervă unică de nisip cuarțos.  Nu a mai fost exploatată din perioada comunistă.

Județul Botoșani este cunoscut la nivel național drept unul din cele mai sărace județe din România. Totuși, în subteran solul ascunde o rezervă considerabilă de materiale rare și valoroase.

Printre materiale regăsim rezerve impresionante de nisip cuarțos, considerat cel mai fin din Europa, alături de depozite de ghips și betonită, care sunt extrem de importante în mai multe industrii. Mai mult decât atât, Botoșaniul are și ape medicinale cu proprietăți terapeutice și chiar rezerve de gaz metan, aflate în subteran.

Una din cele mai consistente resurse ale județului Botoșani este nisipul cuarțos. În timpul regimului comunist, acesta a alimentat industria sticlei din toată țara, dar mai ales fabricile de sticlă din municipiul Dorohoi.

Cele mai mari rezerve de nisip cuarțos se află în comuna Hudești, la 61 de kilometri de municipiul Botoșani, pe malurile Prutului. Acestea au fost prospectate în anii 70 și mai apoi exploatate cu succes de către industria comunistă.

Rezervele de nisipul cuarțos s-au format din vremuri demult trecute, fiind practic fundul nisipos al vechii Mări Sarmatice, care acum 33 de milioane de ani acoperea teritoriul de azi al României.

Situația actuală

Un nisip cuarțos de aceeași calitate a mai fost descoperit și la Mirocani, județul Botoșani, în anii 50. Și din această zonă, nisipul a fost exploatat în perioada comunistă, în cantități mari.

După anii 90, industria extracției nisipului cuarțos s-a privatizat, dar efectul a însemnat prăbușirea segmentului după aproximativ un deceniu, odată cu închiderea fabricilor de sticlă de la Dorohoi. De atunci, nimeni nu a mai acordat atenție acestei resurse valoroasă a Botoșaniului.

Botoșaniul dispune și de alte rezervele importante care sunt ignorate, precum cele de ghips din comuna Păltiniș, situate pe malurile Prutului. Autoritățile afirmă că aceste rezerve se extind și dincolo de Prut, pe teritoriile Ucrainei și Republicii Moldova, având o puritate excepțională. În plus, în comuna Viișoara, județul Botoșani, a fost descoperită o rezervă semnificativă de bentonită, un minereu de mare valoare pentru industria petrochimică și metalurgică. Cu toate acestea, rezervele nu au fost încă exploatate.

De asemenea, județul are resurse naturale valoroase de ape sulfuroase, prezente în localitățile Hlipiceni și Rădăuți Prut. Specialiștii de la Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie din București au confirmat proprietățile balneoclimaterice ale acestei ape, dar resursa rămâne, de asemenea, nevalorificată.