Orașul din România desemnat drept „Destinația Anului 2024”

Orașul din România desemnat drept „Destinația Anului 2024” de către experți a fost anunțat oficial. După o competiție intensă, care a implicat voturile a peste 200 de specialiști în turism, sute de mii de voturi din partea publicului și mii de răspunsuri la un sondaj național, premiul a fost acordat.

În cadrul unei ceremonii organizate la Ateneul Român, „Marele Premiu Destinația Anului 2024” a fost atribuit Municipiului Sibiu. Municipiile Brașov și Timișoara au împărțit locul doi, iar Iașiul a ocupat poziția a treia, scrie cancan.ro

Președintele juriului a detaliat motivele pentru care Sibiu a fost ales câștigător, subliniind meritele orașului în competiție. Anul trecut, titlul de „Destinația Anului” a fost câștigat de Municipiul Brașov.

„Alegerea Sibiului ca Destinația Anului 2024 este recunoașterea activității susținute și a colaborării unice între mediul public și cel privat și între autoritățile municipale și cele județene. Începând cu anul 2005, Municipiul Sibiu s-a asociat cu Consiliul Județean și mediul privat pentru a asigura un management public-privat al destinației turistice Sibiu.

Munca în echipă, competența și eforturile susținute au recompensat Sibiul cu recunoașteri europene în premieră națională: Capitală Culturală Europeană, Regiune Gastronomică Europeană, primul oraș cotat cu 3 stele în ghidul verde Michelin. De asemenea, Sibiul găzduiește sute de evenimente pe an, printre care manifestări de talie internațională, precum: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul de Film Documentar Astra Film, Festivalul Art-Mania, Festivalul Cântecele Munților.

Investițiile municipalității au conservat și pus în valoare patrimoniul cultural, punând un accent important pe partea de sustenabilitate și preocupare pentru oraș si cetățean. Prin conlucrare și implicare, municipiul, ca destinație turistică susține județul Sibiu, iar județul Sibiu potențează atuurile Sibiului, făcând conexiunea județ – urban – rural o poveste de succes”, a transmis Simona Constantinescu, conform destinatiaanului.ro.

Cea mai frumoasă stațiune montană din România

În anul 2024, Bran a fost distinsă cu titlul de „cea mai frumoasă stațiune montană din România”, recunoscându-se astfel atracția sa deosebită și frumusețea naturală impresionantă. Competiția pentru titlul de „cea mai bună stațiune a anului” a fost strânsă, iar Bran s-a impus ca lider, datorită peisajului său pittoresc și a facilităților excelente oferite vizitatorilor.

Pe locul al doilea s-a clasat Băile Felix, apreciată pentru stațiunile sale cu ape termale și infrastructura dedicată relaxării și tratamentelor. Sovata a ocupat poziția a treia, fiind recunoscută pentru lacurile sale sărate și peisajul natural deosebit, care atrage turiști din toată țara și din străinătate.

În anul precedent, podiumul a fost dominat de stațiunile Mamaia, Călimănești și Ocnele Mari, fiecare având propriile sale puncte forte care au contribuit la atragerea unui număr mare de vizitatori și la recunoașterea lor în rândul celor mai apreciate destinații din România.

Aceste clasamente reflectă diversitatea și calitatea ofertelor turistice din România, subliniind atractivitatea fiecărei stațiuni și importanța lor în peisajul turistic național.

„Cele mai disputate secțiuni, care au suscitat o mobilizare extraordinară a românilor, au fost câștigate de municipiul Sibiu, care a primit trofeul ”Orașe care Inspiră”, de localitatea brașoveană Bran, situată pe primul loc la categoria ”Stațiuni Turistice” și de satul sibian Biertan, cu cele mai multe voturi la categoria ”Sate de poveste”.

Cetățile dacice din munții Orăștie, Castelul Corvinilor, Eco Regiunea Delta Dunării au fost declarate câștigătoarele altor trei categorii foarte disputate – ”Tărâmuri cu tradiție și istorie”, ”Atracții Cultural-educative”, respectiv „Regiuni Eco-turistice”.

Câștigătoarele celor 12 categorii au fost anunțate după încheierea votului, care s-a desfășurat între 31 ianuarie și 8 mai 2024. În cadrul competiției, au fost evaluate peste 300 de destinații din România și Moldova