O analiză recentă arată că investitorii străini se feresc de România din cauza instabilităţii politice şi a birocraţiei, însă există un oraş în ţara noastră unde lucrurile se fac ca în Vest.
Oradea a reușit să atragă investiții de milioane de euro de la zeci de firme, odată cu construcția primului parc industrial din oraș. Investiţia în acesta depăşeşte 20 de milioane de euro, jumătate din bani provenind din fonduri europene. După dezvoltarea Eurobusiness Park I, lucrurile au mers atât de bine încât autoritățile l-au construit și pe al doilea, tot cu ajutorul banilor europeni, urmat de alt spațiu dedicat afacerilor, făcut din fonduri proprii.
“Parcul Industrial din Oradea a fost dezvoltat în două etape, prin Programul Operaţional Regional. Investiţia depăşeşte 20 de milioane de euro: 50% din fonduri fiind contribuţie proprie şi 50% fiind contribuţia europeană. Modalitatea de 50-50 este dată de faptul că este o investiţie care va genera profit”, explică Marius Moș, director al direcției de management al proiectelor cu finanțare internațională, Primaria Oradea.
Parcurile industriale din Oradea sunt situate la aproximativ 4 kilometri de vama Borș de la granița cu Ungaria și la 70 de kilometri de autostrada M3 din Ungaria.
Rezidenții Parcurilor Industriale beneficiază de facilități fiscale constând în scutirea de impozit pe teren și clădiri, precum și scutirea de la plata altor taxe. În acest sens există 3 hotărâri de Consiliu Local care reglementează acest lucru.
Pentru investițiile mai mici de 10 milioane de euro se acordă ajutorul de minimis, iar pentru cele mai mari de 10 milioane de euro se acordă ajutorul regional de stat.
Locatarii parcului industrial: Firma care produce piese pentru BMW, Jaguar și Porsche
Faist Mekatronic Oradea produce, începând cu 2005, componente pentru infrastructură de telefonie mobilă şi componente pentru industria auto. Când spun că producem aceste componente, achiziţionăm aluminiu, sub forma lingourilor de aluminiu, pe care, în turnătoria pe care o avem în Oradea, cu ajutorul cuptoarelor de topit, topim acel aluminiu iar cu ajutorul matrițelor şi utilajelor de injectat aluminiu produce forma brută a piesei.
Compania cu origini britanice produce componente pentru branduri cunoscute din industria auto, precum BMW, Ford, Jaguar și Porsche.
“Dacă ne referim la industria de infrastructură telefonie mobilă, sunt componente mari pe care le găsim instalate în toată lumea prin care Ericsson pune la dispoziţia providerilor de telefonie mobila infrastructura de telefonie mobilă. Când discutăm despre industria auto, acolo producem componente de o complexitate mare pentru industria auto şi vă pot enumera câteva exemple: Faist produce pentru clientul mare pompe de ulei care ajung pe toate motoarele BMW din lume. Producem la Oradea componente pentru direcţie asistată electronic, componente care ajung pe maşini Jaguar sau Ford, iar recent am început un proiect foarte inovativ, un proiect ambiţios prin care producem un reductor pentru conceptul Porsche E-Mission”, spune Remus Cotuţ, manager pe Europa, Faist Mekatronic.
Compania are în Oradea 1200 de angajaţi și a ajuns la o cifră de afaceri deaproximativ 80 de milioane de euro, după investișii de peste 70 de milioane de euro.