Nu se știe când și de ce mistreții au decis să se mute din râpele din jurul Haifa în oraș. Dar se pare că sunt aici de suficientă vreme pentru a nu se mai teme de oameni. Pot fi văzuți străbătând străzile, trecând pe lângă mașini, scormonind prin pubele de gunoi și chiar dormind la soare, în timp ce oamenii trec pe lângă ei.

S-au adaptat stilului de viață urban, iar locuitorii din Haifa nu au avut de ales decât să se obișnuiască cu ei. Deși unii acceptă acum mistreții ca parte a farmecului local din Haifa, există și cei care susțin că trebuie făcut ceva în privința lor.

În 2019, locuitorii au raportat autorităților 1.328 de mistreți, iar acest număr a crescut în 2020, din cauza lockdown-ului.

Dacă unora nu le displace să dea nas în nas cu mistreții sau să-i observe de la distanță, pentru alții ele reprezintă un pericol real. O amenințare fizică și riscul de răspândire a bolilor.

Mai multe persoane au fost urmărite de mistreți care cîntăreau și 300 de kilograme (majoritatea femele care își protejează puii),iar câțiva copii au fost mușcați.

Se spune că mistreții ar fi început să se aventureze în Haifa prin 2016, după ce un incendiu masiv le-a distrus habitatul natural. Alții spun că este vina autorităților, care nu mai vânează mistreți în zona din jurul orașului.

Cea mai simplă explicație este că mistreții au fost atrași de mâncarea din oraș și au rămas pentru că aici au găsit cu ce se hrănească fără a căuta prea mult.

Sursa foto: Dreamstime